Bedevaart

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 2 mei 2006 om 22:42.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
De basiliek van Fatima

Een bedevaart of pelgrimage is een (pelgrims)reis naar een plaats die een bijzondere betekenis heeft binnen een religie. Het kan zijn dat de plaats verbonden is met de stichter of een heilige van een religie, of op een andere manier een belangrijke plaats inneemt in de geschiedenis van een religie. Ook kan het een plaats van een openbaring, een verlichting of een religieus bovennatuurlijk wonder zijn.

Redenen voor het ondernemen van een gehele of gedeeltelijke bedevaart zijn om over een hogere waarheid, God of het leven na te denken; om respect te betuigen; om inspiratie te verkrijgen; om tot bezinning te komen; om een poosje afstand te nemen van een hectisch dagelijks bestaan; om 'de ervaring'; 'om er geweest te zijn'; of om andere mensen te ontmoeten.

Christendom

In de katholieke traditie betreft een bedevaart een reis naar een plaats waar een heilige wordt vereerd, of waar er volgens ooggetuigenverhalen verschijningen hadden plaatsgevonden, meestal van Maria, een engel of een heilige. Andere plaatsen werden bekend vanwege een of meer gevallen van wonderlijke genezingen, of vanwege stigmata, een 'huilend' beeldje, of andere verschijnselen die mensen bovennatuurlijk voorkwamen.

Voorbeelden van belangrijke bedevaartsplaatsen in het christendom zijn het Vaticaan, Fátima, Lourdes, Santiago de Compostela, Kevelaer en Jeruzalem.

Voor meer, zie christelijke bedevaart.

Boeddhisme

In het boeddhisme zijn de vier belangrijkste bedevaartsplaatsen Bodhgaya, Sarnath, Kushinagara en Lumbini, gelegen in India en Nepal. Deze vier plaatsen zijn verbonden met de vier belangrijkste gebeurtenissen in het leven van Gautama Boeddha. Boeddha zei zelf dat het bezoeken van deze vier plaatsen een sterke emotie voort zal brengen in gelovigen.

Belangrijke boeddhistische bedevaartsplaatsen in andere landen zijn de berg Kailash en het Potala Paleis in Tibet, de Schwedagon Pagoda in Myanmar, de Tempel van de Tand in Sri Lanka en de Smaragden Boeddha in Wat Phra Kaew te Bangkok, Thailand.

Voor meer, zie bedevaart in het boeddhisme.

Hindoeïsme

India kent een traditie van de vier voornaamste bedevaartsoorden (de chardham), en dat het reizen naar deze plaatsen leidt tot moksha en bevrijding uit het samsara. Deze vier plaatsen zijn: Kedarnath, Gangotri, Yamunotri, en Rishikesh. Een aantal andere belangrijke bedevaartsplaatsen in het Hindoeïsme zijn bijvoorbeeld Varanasi, Haridwar, de Mandher Devi tempel in Mandhradevi, Vrindavan en Mayapur. In Sravanabelagola vindt er eens in de 13 jaar een belangrijk hindoeïstisch festival plaats, welke ongeveer 1 miljoen bezoekers trekt. Oude hindoe tempelcomplexen zijn te vinden in onder andere Khajuraho, Ellora, Ajanta en Hampi.

Islam

Een pelgrim in Mekka

Moslims kennen een heilige bedevaart naar Mekka, en ook naar Medina in het huidige Saoedi-Arabië. (Zie hadj.) Sjiieten pelgrimeren ook naar Najaf en Kufa in Irak.

Jaïnisme

In het Jaïnisme zijn er vier soorten heilige bedevaartsplaatsen:

Sikhisme

Amritsar (waar zich de Gouden tempel bevindt) is het voornaamste bedevaartsoord in het Sikhisme.

Weblinks


noicon
noicon
Door op de afspeelknop te klikken kunt u dit artikel beluisteren. Na het opnemen kan het artikel gewijzigd zijn, waardoor de tekst van de opname wellicht verouderd is. Zie verder info over deze opname of download de opname direct. (Meer info over gesproken Wikipedia)