Fietspomp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 29 mei 2006 om 23:11.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Gewone fietspomp
Fietspomp op het fietsframe

Een fietspomp is een apparaat waarmee lucht in fietsbanden kan worden geblazen. De slang van de pomp wordt aangesloten op het ventiel van de band. Door het op en neer bewegen van pompstang wordt lucht in de band geperst.

De fietspomp is een zuigerpomp: in de fietspomp zit een luchtkamer (de cilinder) die aan de ene kant wordt afgesloten met een zuiger en aan de andere kant op het ventiel van een fiets wordt aangesloten. Door de zuiger nu in te drukken, wordt de druk in de luchtkamer vergroot. Het ventiel blijft echter gesloten, totdat er een bepaalde druk is bereikt. Dan springt hij open en staat de luchtkamer in contact met de fietsband. Aangezien de druk in de luchtkamer hoger is dan in de fietsband, zal er lucht vanuit de fietspomp naar de fietsband stromen; de band wordt nu harder.

Als de zuiger vervolgens omhoog bewogen wordt, zal het ventiel weer dichtspringen. Via een klepje in de zuiger, dat geopend wordt bij een lagere druk dan de omgeving, zal de luchtkamer van de fietspomp weer gevuld worden met nieuwe lucht.

Trivia

Komt de zuiger van een fietspomp na een paar pompslagen weer omhoog, dan is het ventiel van de fietsband lek; de lucht stroomt dan vanuit de fietsband via het ventiel terug in de luchtkamer van de fietspomp.

noicon
noicon
Door op de afspeelknop te klikken kunt u dit artikel beluisteren. Na het opnemen kan het artikel gewijzigd zijn, waardoor de tekst van de opname wellicht verouderd is. Zie verder info over deze opname of download de opname direct. (Meer info over gesproken Wikipedia)