Alcoholvergiftiging

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Michiel1972 (overleg | bijdragen) op 31 mei 2006 om 17:28.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Alcoholvergiftiging is het optreden van vergiftigingsverschijnselen door consumptie van alcoholhoudende dranken.

Strikt genomen zijn ook de symptomen van dronkenschap vergiftigingsverschijnselen, maar met alcoholvergiftiging wordt het levensbedreigende stadium na dronkenschap bedoeld. Wanneer het alcoholpromillage in het bloed 3 à 4 promille bereikt (dit verschilt per persoon), beginnen deze symptomen op te treden. Meestal merkt men dat sprake is van alcoholvergiftiging doordat het slachtoffer niet meer reageert op prikkels zoals aanspreken, aanroepen, aangrijpen of op de wang tikken. Andere symptomen zijn ademstilstand, coma en eventueel hartstilstand.

Wanneer men alcoholvergiftiging constateert of vermoedt, zal men snel moeten handelen. Indien het slachtoffer nog bij kennis is zal men moeten proberen hem te laten braken voor hij het bewustzijn verliest. Bij bewusteloosheid moet zo snel mogelijk een ambulance komen, om het slachtoffer naar het ziekenhuis te voeren om zijn maag leeg te pompen. In geen geval moet men zelf doktertje gaan spelen. Zelf bij het slachtoffer waken zonder zelfs maar een dokter te waarschuwen is uiterst onverantwoord.

Met name jongeren en studenten, die hun grenzen niet kennen, lopen alcoholvergiftiging op.

noicon
Klik op de afspeelknop om dit artikel te beluisteren. De ingesproken tekst kan verouderd zijn. Download deze opname. Info over deze opname. Meer over Gesproken Wikipedia.