Commissie Standaardisering Autobusmaterieel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Willem 90 (overleg | bijdragen) op 5 jun 2006 om 14:59.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

In de jaren zestig werden de stadsbussen in Nederland gestandaardiseerd door de Commissie Standaardisering Autobusmaterieel (CSA). Deze CSA-bussen reden in eerste instantie in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, later ook in steden in heel Nederland. Tot eind jaren tachtig (vanaf 1982 de gemoderniseerde CSA-II) is dit model bus gebouwd door carrosseriebouwer Hainje (thans Berkhof) uit Heerenveen.

Sjabloon:Combi-afbeelding

Ex-connexxion bus 3379, gemaakt door Hainje-DAF staat nu (2006) bij een brandweeroefencentrum te Zaandam. Vroeger heeft deze serie dienst gedaan als stadsbus in de omgeving van Zwolle en Almere.


Geschiedenis

Het CSA-project was eerst een samenwerking tussen de technische diensten van de stadsvervoerbedrijven van Den Haag, Amsterdam en Rotterdam. In 1966, toen het GEVU vijf nieuwe bussen wilde bestellen, trok het CSA-project ook in de Domstad de aandacht. Het idee achter het CSA project was om goedkoop en snel bussen te maken, met onderdelen die tussen de steden uitgewisseld konden worden (net zoals bij de MB-200 streekbussen). In 1966 verscheen in Amsterdam de definitieve versie, nadat in Rotterdam al een aantal proefbussen waren verschenen. In hetzelfde jaar als in Amsterdam, kwamen ook de eerste bussen in 's-Gravenhage in dienst, en één maand later ook in Utrecht. De belangrijkste verschillen tussen de conservatieve stadsbussen en dit volledig nieuwe ontwerp: een volautomatische versnellingsbak met luchtvering, een dubbele instapdeur en twee uitstapdeuren.

Alle CSA-stadsbussen waren oorspronkelijk rood (voor streekbussen gold de standaardkleur geel). Eind jaren negentig kregen de meeste nog aanwezige CSA's de kleurstellingen van de verschillende vervoersbedrijven.

Anno 2006 worden alleen nog in de stadsdiensten van BBA (Breda, Tilburg en 's-Hertogenbosch) enkele bussen van dit type in de reizigersdienst ingezet. In Utrecht bij het GVU rijden nog zes bussen op weekdagen als schoolbussen tussen basisscholen en het zwembad.

Diverse bussen zijn na hun inzet in de reizigersdienst voor andere doelen ingezet. Zo worden er bussen uit Groningen en Utrecht ingezet voor een welzijnsproject, en zijn er ook al bussen in gebruik als museumbus. Zo heeft een groep bushobbyisten uit Utrecht een voormalige Utrechtse stadsbus in gebruik als museumbus. In Dordrecht rijdt een voormalige Haagse bus als verslaafdenbus rond.

Overzicht waar CSA bussen hebben gereden (onvolledig)

Bedrijf Series CSA I Series CSA II
GVU Utrecht 283 59
HTM Den Haag 330 80
GVB Amsterdam ? 24
GVB Groningen 69 27
Enhabo Nederland ? ?
SVD Dordrecht 26 -
Novio Nijmegen ? ?
SBM Maastricht 36 19
Connexxion Nederland - ?
Arriva Nederland ? ?
Hermes Nederland - 29


Belangrijkste gegevens CSA I/II

Handelsbenaming CSA I/II SB200/SB201
Bouwjaren CSA I/II 1966-1983/1984-1988
Chassis DAF/Volvo
Carrosserie Verheul/Werkspoor/Hainje/Den_Oudsten
Lengte 11½ meter
Aantal zitplaatsen 33/32
Aantal staanplaatsen 58/56

Geluidsbestand

Sjabloon:Klik

[bron?]