Apple Pay

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door RSG102980 (overleg | bijdragen) op 8 mrt 2017 om 10:26. (Ingesproken artikel kort verwijderd. Nieuwe versie wordt vandaag gepubliceerd.)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Apple Pay
Logo
Ontwikkelaar(s) Apple Inc.
Uitgebracht 20 oktober 2014
Status Actief
Besturingssysteem iOS, macOS, watchOS
Categorie Contactloos betalen
Licentie(s) Propriëtaire software
Website (en) Amerikaanse website
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Apple Pay is een mobiele betalingsdienst ontworpen door Apple Inc. waarmee gebruikers kunnen betalen met een iPhone 6, 6 Plus, iPhone 6S, 6S Plus, iPhone 7, 7 Plus, iPhone SE, en later, Apple Watch-gekoppelde apparaten (iPhone 5 en latere modellen), iPad Air 2, iPad Pro en iPad mini 3 en later of een Mac die gekoppeld is met een credit- of debetkaart. Apple Pay vereist geen specifieke betaalautomaten om met de dienst te werken, en is in staat contact te maken met reeds bestaande betaalterminals.

Dienst

Met Apple Pay kan men betalingen uitvoeren bij contactloze betaalpunten, in iOS-apps en op websites. Het digitaliseert en vervangt de creditcard of pinpas bij betaalautomaten en lijkt op de contactloze betaalmethoden die al in veel landen gebruikt worden, met toevoeging van tweefactorauthenticatie. Met de dienst kunnen Apple-apparaten draadloos communiceren met betaalapparaten met een NFC-antenne, een speciale chip waarop de beveiligde betaalinformatie staat, Apples Touch ID en de portemonnee-app Wallet. De dienst werkt met de iPhone 6, 6 Plus, iPhone 6S, 6S Plus, 7, 7 Plus, iPhone SE, iPad Air 2, iPad Pro en Apple Watch. Gebruikers met de iPhone 5, 5C en iPhone 5S kunnen ook gebruikmaken van Apple Pay als zij over een gekoppelde Apple Watch beschikken, ondanks dat deze iPhones geen Touch ID-functionalteit hebben. Apple Pay wordt dan geactiveerd met een wachtwoord en zal actief blijven tot de gebruiker de Apple Watch niet meer draagt.

Geschiedenis

Apple Pay is tijdens Apples iPhone 6-evenement op 9 september 2014 aangekondigd. Apple CEO Tim Cook beschreef het huidige betalingssysteem met magnetische strips als een 'verouderde en kwetsbare magnetische interface'. Met iOS 8.1 is Apple Pay, in eerste instantie in de Verenigde Staten beschikbaar op compatibele apparaten. Apple kondigde een API aan voor ontwikkelaars om Apple Pay te integreren in hun mobiele apps, om klanten daarmee af te kunnen laten rekenen.

Apple Pay is beschikbaar in onderstaande landen:

Apple Pay
Datum Apple Pay beschikbaar in
20 oktober 2014 Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
14 juli 2015 Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
17 november 2015 Vlag van Canada Canada
19 november 2015 Vlag van Australië Australië
18 februari 2016 Vlag van China China
19 april 2016 Vlag van Singapore Singapore
7 juli 2016 Vlag van Zwitserland Zwitserland
19 juli 2016 Vlag van Frankrijk Frankrijk
20 juli 2016 Vlag van Hongkong Hongkong
4 oktober 2016 Vlag van Rusland Rusland
13 oktober 2016 Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland
25 oktober 2016 Vlag van Japan Japan
1 december 2016 Vlag van Spanje Spanje
7 maart 2017 Vlag van Ierland Ierland
Begin 2017 Vlag van Taiwan Taiwan
Nog niet bekend Vlag van Duitsland Duitsland
Nog niet bekend Vlag van Italië Italië