Elfie Tromp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Edoderoo (overleg | bijdragen) op 19 mei 2017 om 08:24. (+bron Strak)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Dit artikel komt mogelijk voor verwijdering in aanmerking.
Het overleg hierover wordt gevoerd op deze discussiepagina. Iedereen is welkom daaraan bij te dragen. Zie voor meer informatie: Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst.
Voel je vrij het artikel te bewerken. Haal de pagina echter niet leeg en verwijder deze boodschap niet voordat de discussie gesloten is.

Elfie Tromp
Elfie Tromp (maart 2017)
Algemene informatie
Volledige naam Elfie Tromp
Geboren 1985
Geboorteplaats Rotterdam
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Uitgeverij Lebowski Publishers
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Elfie Tromp (Rotterdam, 1985) is een Nederlands schrijver en columnist.

Tromp studeerde 'Writing for Performance' aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. In 2013 debuteert ze bij Lebowski Publishers/Top Notch met haar roman Goeroe, die gaat over een meisje dat de nieuwe Jomanda wil worden. De roman belandt op de shortlist van het Beste Rotterdamse Boek 2013. In hetzelfde jaar wint Tromp de VPRO-Bagagedrager, een prijs voor jonge reisjournalisten. Met dit stipendium reist ze af naar de World Dog Show in Boedapest, waarover ze de nonfictie novelle Alfateef schrijft. Na een geschil over haar contract bij Lebowski waarin haar wordt opgedragen 15% van inkomsten van optredens en lezingen af te dragen verlaat Tromp in 2015 de uitgever en stapt over naar de Geus.[1] daar verschijnt in 2015 haar tweede roman Underdog. Underdog wordt genomineerd voor de Dioraphte literatuurprijs en de BNG literatuurprijs.

Naast romans en verhalen schrijft Tromp als vaste columnist voor het dagblad Metro en is zij hoofdredacteur van het geïllustreerd literair tijdschrift Strak, dat door haar is opgericht[2]. Tromp schreef onder andere voor De Volkskrant, Joop.nl, Hard Hoofd, Passionate, Absint, Wintertuin, Theatergroep Cowboy bij Nacht, Firma MES en Unst. In mei 2017 was Tromp een van de ondertekenaars van het pamflet waarin meer dan honderd vrouwen adverteerders opriepen om niet langer te adverteren op het weblog GeenStijl dat vol zou staan met vrouwenvernedering, racisme en homofobie[3].

Bibliografie

  • Mémé en de dingen (kinderboek) (2010, Pica Educatief)
  • Wonderman (kinderboek) (2012, Borre Educatief)
  • Goeroe (2013, Lebowski/TopNotch)
  • Alfateef (2013, Fosfor)
  • Underdog (2016, uitgeverij De Geus)

Noten

  1. Joris Zwetsloot, Uitgever eist meer geld van schrijvers. De Volkskrant (11 maart 2015). Geraadpleegd op 18 mei 2017.
  2. Marc Jansen, Elfie Tromp in ‘Naked Lunch’ in Groninger Forum Bibliotheek. Gezinsbode (9 juni 2016). Geraadpleegd op 19 mei 2017.
  3. Beste adverteerders op GeenStijl en Dumpert, u betaalt mee aan vrouwenvernedering. De Volkskrant (5 mei 2015). Geraadpleegd op 18 mei 2017.

Externe links


Zie de categorie Elfie Tromp van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.