Anuloma viloma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door JanvanGoyen (overleg | bijdragen) op 29 sep 2017 om 15:55.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Klik op de afspeelknop om dit artikel te beluisteren. De ingesproken tekst kan verouderd zijn. Download deze opname. Info over deze opname. Meer over Gesproken Wikipedia.

De anuloma viloma (Sanskriet: anuloma is afwisselend, viloma is tegennatuurlijk) is een pranayama in yoga.[1] Anuloma Viloma is een vrij eenvoudig uit te voeren pranayama. Anuloma viloma is het afwisselen tussen beide neusgaten tijdens het ademhalen.[2]

Binnen de leer van de Sivananda-yoga, zou een gezond persoon afwisselend gedurende langere tijd van een uur en vijftig minuten door het linkerneusgat (de nadi wordt ook wel ida genoemd) ademhalen en vervolgens gedurende dezelfde tijd door het rechterneusgat (deze nadi wordt ook wel pingala genoemd). Bij veel mensen zou dit natuurlijke ritme verstoord zijn. De pranayama anuloma viloma zou dit ritme van de shushumna weer herstellen en zou de gelijkmatige doorstroming van het prana of levensenergie weer in evenwicht brengen.[3]

Met de anuloma viloma wordt er in de verhouding 2:8:4 ingeademd, de adem ingehouden en uitgeademd. Een beginner doet twintig rondes van de anuloma viloma en een gevorderde tot vijftig rondes, waarbij een ronde als volgt is opgebouwd:

  1. Inademing door het linkerneusgat,
  2. Inhouden van de adem,
  3. Uitademing door het rechterneusgat,
  4. Inademing door het rechterneusgat,
  5. Inhouden van de adem,
  6. Uitademing door het linkerneusgat.[3]

Deze ademhalingstechniek wordt uitgevoerd in een van de verschillende kleermakerszits. Het afwisselen van de neusgaten wordt in het algemeen uitgevoerd door de duim en de pink van de rechterhand te gebruiken, terwijl de overgebleven drie vingers tegen elkaar aanstaan. De mond is gesloten en wordt niet gebruikt om te ademen. De ringvinger wordt eventueel bij de pink gevoegd.