Shweshwe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Hansmuller (overleg | bijdragen) op 30 sep 2019 om 22:07. (#gendergap Nieuw artikel "Shweshwe is een traditionele geverfde en bedrukte stof voor kleding gemaakt in Zuid-Afrika")
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Xhosa-vrouwen met beschilderde gezichten in een groep stamhoofden. Rechts een hoofddoek van indigo shweshwe, 2006.
Xhosa-vrouw in een bruine shweshwe jurk, 2014.

Shweshwe is een traditionele geverfde en bedrukte stof voor kleding gemaakt in Zuid-Afrika met meetkundige patronen. Hij is vernoemd naar de koning van Lesotho Moshoeshoe I (1786 – 1870) die de stof in de 19e eeuw als geschenk kreeg van Franse zendelingen. Oorspronkelijk ging het om blauwe stof die met indigo geverfd was (Franse denim), maar moderne shweshwe-stof komt ook in vele kleuren voor. Shweshwe wel de denim of tartan van Zuid-Afrika genoemd en wordt traditioneel gedragen door Xhosa- en Sotho-vrouwen. In Sotho staat de stof bekend als sejeremane en als ujamani in Xhosa. 19e-eeuwse Duitse en Zwitserse kolonisten importeerden de Blaudruck-stof voor hun kleding waarna de inheemse bevolking de stof overnam.

Shweshwe wordt traditioneel gebruikt om jurken, rokken, schorten en wikkelkleding te maken. Hij wordt van oudsher gedragen door pas getrouwde Xhosa-vrouwen (makoti) en getrouwde Sotho-vrouwen. Xhosa-vrouwen verwerkten de stof in hun traditionele okerkleurige dekenkleding. In hedendaags Zuid-Afrikaans modeontwerp wordt shweshwe toegepast voor dames en heren uit alle etnische groepen en voor het maken van accessoires en stoffering. In de Verenigde Staten wordt hij gebruikt voor quilts.

Zie ook

Externe links

Zoek shweshwe op in het WikiWoordenboek.
Zie de categorie Shweshwe van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.