Bensdorpcomplex

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Bertux (overleg | bijdragen) op 31 aug 2022 om 20:48. (Galerij: bijschriften, hoogte, wf)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Bensdorp
gevelnaam
Locatie
Locatie Bussum
Coördinaten 52° 16′ NB, 5° 10′ OL
Status en tijdlijn
Status bedrijfs- en woonruimte
Oorspr. functie cacoafabriek
Huidig gebruik multifunctioneel
Start bouw 1884
Sluiting 2002
Verbouwing 2018
Architectuur
Bouwstijl industriële architectuur
hekwerk
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Bensdorpcomplex is een woon-werkcomplex in het centrum van Bussum, in de gemeente Gooise Meren. Het is gevestigd in en rond de voormalige cacaofabriek van de firma Bensdorp in Spoorzone-Zuid, een gebied dat sinds 2004 herontwikkeld is door LEVS architecten.[1][2] Bouwbedrijf Noordersluis diende plannen in voor de realisatie en op 24 november 2015 ging de gemeenteraad akkoord met de nodige bestemmingswijziging. In 2017 werd de oude fabriekshal volgens plan gedeeltelijk gesloopt. Toen dit op 23 juni afgerond was begon de bouw. De oplevering was gepland voor december 2018, maar door faillissement van het bouwbedrijf in 2019 werd in de zomer van 2022 nog gewerkt aan de laatste fase.[3][4][5]

Het complex omvat de verbouwde fabriekshal aan de Nieuwe Spiegelstraat en twee appartementsgebouwen in aangepaste stijl aan de Cacaostraat, die hiervoor aangelegd werd langs de spoorlijn Spoorlijn Amsterdam – Zutphen. In de oude fabriek zijn zes lofts gerealiseerd en in de twee nieuwe gebouwen zijn 88 huurwoningen gerealiseerd. Tevens zijn er een aantal bedrijven en een ondergrondse parkeergarage gevestigd in het complex.

Het restant van de omgewaaide schoorsteen is gerestaureerd als aandenken aan het fabrieksverleden; de gemeente heeft daar een zwart metalen toegangshek laten plaatsen, met daarin de tekst Bensdorp Cacao.

Varia

  • De eerste van meer dan honderd Bensdorpwinkels maakt deel uit van het complex. Deze winkel op Herenstraat 49 en het kantoor op 51 zijn een Bussums gemeentelijk monument.[6][7]
  • Als blijk voor waardering heeft dit project namens de inwoners van de gemeente Gooise Meren, de De Bazelprijs Gooise Meren gewonnen in 2022. Tevens kreeg het van de vakjury een eervolle vermelding.
  • Van 1895 tot 1914 had de fabriek voor aan- en afvoer van goederen met de stopplaats Heerenstraat jaar een eigen toegang tot de spoorlijn. Een rangeerspoor bleef langer in gebruik en werd pas opgebroken in 2021, bij de renovatie en opknapbeurt van station Naarden-Bussum.[8] Op de vrijgekomen ruimte is de nieuwe weg aangelegd die Cacaostraat is genoemd, verwijzend naar de fabriek.