Specialisatiejaar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een specialisatiejaar is een leerjaar dat volgt op een afgeronde studie.

  • Zo kan men in Vlaanderen na een diploma secundair onderwijs, behaald in het TSO, KSO of BSO nog een zevende specialisatiejaar volgen. In dat zevende jaar werkt men dan één aspect van de basisopleiding nader uit. Praktijk en stage nemen een belangrijke plaats in. Enkele voorbeelden:
    • auto-elektriciteit of Diesel- en LPG-motoren na de studierichting autotechnieken.
    • KMO-administratie, toerisme, of immobiliënbeheer na een TSO-afdeling in een handelsrichting.
Vanaf 2009 wordt het zevende jaar TSO/KSO hernoemd naar: Se-n-Se ("secundair-na-secundair"). Se-n-Se omvat momenteel[(sinds) wanneer?] altijd twee semesters. In de toekomst zijn ook opleidingen van één of drie semesters gepland. Het kan vrij soepel ingericht worden: een gedeelte van de praktijkvakken mogen buiten de school (in bedrijven of organisaties) worden gevolgd, er mag meer gebruik mogen gemaakt worden van externe deskundigen, etc.
  • Het zevende specialisatiejaar in het BSO behoort echter tot de eigenlijke secundaire opleiding, omdat men in het beroepsonderwijs het diploma secundair onderwijs pas behaalt nà het zevende jaar.
  • Ook in het hoger onderwijs kan men onder vorm van een specialisatiejaar een bijkomende bekwaamheid verwerven. In de Bachelor-masterstructuur is dat dan een bachelor na bachelor of een master na master.