Speed of Sound (achtbaan)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Speed of Sound
Speed of Sound
Algemene informatie
Locatie Vlag van NederlandWalibi Holland, Biddinghuizen
Type Stalen Shuttle-achtbaan
Model Boomerang
Bouwer(s) Vekoma
Opdrachtgever Six flags
Status Geopend
Opening 22 april 2000
Heropening: 6 april 2011
Sluiting 31 mei 2007
Vorige locaties en/of namen
La Via Volta (2000-2007)
Eigenschappen
Topsnelheid 75,6 km/u
Baanlengte 285 meter
Baanhoogte 35,5 meter
Maximale g-kracht 5,2 g
Inversies 3 (3 inversies worden 2 keer doorlopen waardoor de passagiers 6 keer over de kop gaat)
Ritduur 1 min 48 s
Treinen 1
Capaciteit 760 personen per uur
Website
Speed of Sound op RCDB
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken
Attracties in W.A.B Plaza

Merrie Go'round · Spinning Vibe · Speed of Sound · Splash Battle · Super Swing

De Speed of Sound (eerder La Via Volta) is een stalen shuttle-achtbaan in het Nederlandse attractiepark Walibi Holland. De achtbaan werd gebouwd in 2000 na de overname van het park door de Six Flags-groep.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Speed of Sound is een standaard boomerang van Vekoma. In totaal zijn er reeds een vijftigtal van deze banen gebouwd, verspreid over de hele wereld.[1] Kenmerkend voor de baan is dat de voertuigen eerst achteruit omhooggetrokken worden, om daarna vooruit losgelaten te worden. Na het bereiken van het einde van de baan wordt het traject in omgekeerde richting afgelegd, maar dan achteruitrijdend. Speed of Sound bevat drie inversies die allen twee keer doorlopen worden: een boomerang (of cobra roll) en een looping. De bezoekers ondergaan tijdens de rit dus zes inversies. In deze achtbaan worden twee nummers gedraaid, één tijdens de rit en de andere in het station.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 2000 werd de achtbaan geopend in het toenmalige Six Flags Holland onder de naam La Via Volta in de kleuren blauw, oranje en geel. In 2007 werd de achtbaan gesloten, nadat in de winterstop van 2006/2007 de achtbaantrein naar een identieke boomerangachtbaan in Pleasurewood Hills in het Verenigd Koninkrijk was verplaatst. Walibi World en Pleasurewoods vielen destijds nog onder dezelfde eigenaar, Compagnie des Alpes. Het Engelse park kocht in 2006 een boomerang achtbaan, met een identieke layout als La Via Volta, maar de bijbehorende trein was aan vervanging toe. Mogelijk is toen door het moederbedrijf van de twee parken vanuit bezuiningingsoverwegingen gekozen om de boomerang in Walibi World te sluiten en de trein naar het park in Verenigd Koninkrijk te verplaatsen. Of er ook daadwerkelijk plannen waren om La Via Volta volledig te verwijderen, is niet bekend. In mei 2007 werd de achtbaan ook daadwerkelijk gesloten, maar de constructie zelf stond er nog steeds. Op 30 januari 2010 maakte Walibi Holland bekend dat de achtbaan in 2011 zou worden heropend. Op 6 april 2011 was het zover en werd de achtbaan na een renovatie heropend onder de naam Speed of Sound, met muziek als thema. De baan is opnieuw geschilderd. De rails is oranje geworden, de ondersteuningspalen paars en de achtbaantrein (model: MK1212) is in 2009 besteld, en werd gebouwd door Vekoma. Tot slot is het station vernieuwd, is er een tunnel geplaatst over de linkeroptakeling en heeft de achtbaantrein on-board muziek gekregen. Hiermee werd het de eerste achtbaan in zijn soort die muziek aan boord heeft. In 2015 kreeg de on-board muziek een nieuwe track en daarmee vervangt hij de track die van 2011 tot 2014 gedraaid heeft tijdens de rit.

Gebeurtenissen[bewerken | brontekst bewerken]

Op 21 oktober 2011 stopte de achtbaantrein vanwege een technische storing tijdens de rit. Hierop moesten 28 personen worden geëvacueerd.[2] Een dag later op 22 oktober 2011 ontstond er opnieuw een storing. Hierop moesten ook 28 bezoekers worden geëvacueerd.[3]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • De tunnel om de baan heen is eigenlijk een waterglijbaan, en werd gemonteerd door waterattractieproducent Van Egdom.
  • Met een maximale g-kracht van 5,2 G haalt Speed of Sound de grootste g-kracht in Nederland.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Speed of Sound (roller coaster) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.