Speedy (DC Comics)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Speedy
Fan verkleed als Red Arrow, 2013
Fan verkleed als Red Arrow, 2013
Achtergrond
Uitgever(s) DC Comics
Eerste verschijning More Fun Comics #73 (November 1941)
Bedenker(s) Mort Weisinger
Paul Norris
Gespeeld door Elise Gatien, Colton Haynes, Willa Holland
Stemartiest(en) Pat Harrington, Jr., Mike Erwin, Jason Marsden, Ryan Ochoa, Crispin Freeman, Scott Menville
Persoonlijke informatie
Alter ego('s) 1. Roy William Harper Jr.
2. Mia Dearden
3. Arsenal
Bekende aliassen 1. Red Arrow
Lid (geweest) van Justice League, Teen Titans, Suicide Squad
Wapens en hulpmiddelen Groot arsenaal van trucagepijlen.
Superkrachten Ervaren boogschutter en vechter.

Speedy is de naam van twee personages uit de strips van DC Comics. Beide zijn/waren helpers van de superheld Green Arrow (a.k.a. Oliver Queen).

Roy Harper[bewerken]

De originele Speedy was Roy Harper, Jr.. Hij maakte zijn debuut in More Fun Comics #73 (November 1941). Hij was de zoon van Roy Harper, een boswachter die was omgekomen bij het redden van een Navajo medicijnman genaamd "Brave Bow". Brave Bow voedde Roy op en leerde hem boogschieten.

Roy deed op jonge leeftijd mee aan een boogschutterstoernooi waar Green Arrow een van de juryleden was. Hij hielp Green Arrow een inbreker te verslaan. Green Arrow was onder de indruk, en na de dood van Brave Bow bood hij Roy aan zijn helper te worden. Die accepteerde dit aanbod meteen.

Harper was een van de oprichters van de Teen Titans.

Op latere leeftijd ging Roy voor zichzelf werken. Hij werd lid van de Justice League, en nam de naam Red Arrow aan.

Mia Dearden[bewerken]

Mia Dearden werd geïntroduceerd in Green Arrow (Vol. 3) #2 in 2001. Mia was een tiener die was weggelopen van huis vanwege haar gewelddadige vader. Ze werd op straat gevonden door Oliver Queen. Ze liet zich trainen in de kunst van het boogschieten door Conner Hawke, en probeerde meerdere malen Green Arrow’s nieuwe helper te worden. Aanvankelijk weigerde hij, maar stemde uiteindelijk toe.

Krachten en vaardigheden[bewerken]

Beide Speedy’s zijn net als Green Arrow meesters in het boogschieten. Tevens beschikken ze over een groot arsenaal aan trucagepijlen. Daarnaast is Speedy getraind in andere gevechtsvormen zoals judo, kickboksen en karate.

In anderer media[bewerken]

  • Speedy was een regelmatig terugkerend personage in de animatieserie Teen Titans, waarin zijn stem werd gedaan door Mike Erwin. Hoewel zijn echte naam niet werd gegeven, was deze Speedy duidelijk gebaseerd op de Roy Harper versie.