Spellenspektakel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Het Spellenspektakel is een beurs waar producenten van onder andere bordspellen hun spellen kunnen demonstreren en verkopen. De beurs duurt twee dagen en wordt georganiseerd in het Beursgebouw Eindhoven. De organisatie is in handen van Qdose. Het is voornamelijk de bedoeling dat men op de beurs lekker komt spelen. Door diverse uitgevers, winkeliers en spellenclubs worden spellenterrassen bemand met spelleiders, die de nieuwste spellen aan de bezoekers uitleggen. Daarnaast kun je overal de nieuwste spellen kopen, maar er zijn ook tweedehands spellen te koop. Er zijn vele toernooien, waar je aan mee kunt doen. Voor sommige toernooien moet men zich van tevoren kwalificeren, zoals het Nederlands Kampioenschap Kolonisten van Catan.

De eerstvolgende editie van het Spellenspektakel staat gepland op 11 en 12 november 2017.

Geschiedenis[bewerken]

Vroeger organiseerde 999 Games in Eindhoven het Spellenspektakel. Het ene jaar lukte dat beter dan het andere jaar. In 1999 is echter een flinke sprong voorwaarts gemaakt. De beurs was beter in balans en het was een genot om er te vertoeven. In 2000 wordt de beurs voor het eerst in november gehouden in plaats van april. Het werd de grootste spellenbeurs in Nederland met veel aandacht voor het spelen zelf. Sinds 2003 ligt de organisatie in handen van het bedrijf Het Spellenspektakel, maar wordt de beurs nog steeds in Eindhoven gehouden. In 2007 wordt het Spellenspektakel overgenomen door Libéma en verplaatst naar Zwolle. In 2010 is besloten om het Spellenspektakel tot nader order niet meer te laten doorgaan. De verhuizing naar Zwolle en daardoor de lagere bezoekersaantallen zouden aan de basis liggen. De rechten van de beurs gaan terug naar 999 Games.

In 2011 neemt het organisatiebureau Qdose (voortgekomen uit het bedrijf Vana Events, organisator van onder andere Castlefest) het Spellenspektakel over, met als doel een doorstart in 2011 te realiseren op de originele locatie. Dit lukte in 2011 niet meer, waardoor de doorstart in Eindhoven nu voorzien is voor zaterdag 27 en zondag 28 oktober 2012.

De editie van 2012 was, om na een paar jaar stilstand weer op te starten, zeker een succes te noemen. Ook in 2013 was deze beurs een succes. De cijfers van de gloriejaren worden zeker nog niet benaderd.

Externe links[bewerken]