Sphynx (motorfiets)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Sphynx is een Belgisch historisch merk van motorfietsen.

De bedrijfsnaam was Ets. Sphynx, Liège.

Vanaf 1923 leverde dit merk typische Engelse motorfietsen met JAP-inbouwmotoren. Er werden in het eerste jaar al drie modellen gepresenteerd: een 300 cc zijklepper, een 500 cc zijklepper en een 500 cc kopklepper. In 1924 werd de 300 cc-zijklepversie vervangen door een 350 cc kopklepmotor.

In 1927 maakte Sphynx een scheiding in de modellen die indertijd bij veel merken gebruikelijk was: men maakte alle modellen (300-, 350- en 500 cc) in zijklep-uitvoering voor de toerist, en in kopklep-uitvoering als sportmodel. Een werkwijze die bijvoorbeeld ook door BMW werd toegepast. In het algemeen werden bij Sphynx Burman-versnellingsbakken toegepast.

Sphynx leverde werkelijk uitstekende motorfietsen. Het waren mooie, verzorgde modellen en de JAP-motoren waren op dat moment waarschijnlijk de beste en snelste ter wereld. Desondanks liep het zakelijk niet al te best: in 1929 sloot het bedrijf de poorten.

  • In Frankrijk bestond een merk met de naam Sphinx

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

In 1925 werd de Belgische coureur Disy in Monteux winnaar op een 750 cc Sphynx. Over een 750 cc-model is weliswaar niets terug te vinden, maar mogelijk werd deze machine speciaal voor wedstrijdgebruik gebouwd. Voor JAP was de levering van een dergelijke motor geen probleem.