Spider-Man: Far From Home

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spider-Man: Far From Home
Regie Jon Watts
Producent Kevin Feige
Amy Pascal
Scenario Chris McKenna
Erik Sommers
Gebaseerd op Spider-Man
van Stan Lee en
Steve Ditko
Hoofdrollen Tom Holland
Samuel L. Jackson
Zendaya
Cobie Smulders
Jon Favreau
J.B. Smoove
Jacob Batalon
Martin Starr
Marisa Tomei
Jake Gyllenhaal
Muziek Michael Giacchino
Montage Dan Lebental
Leigh Folsom-Boyd
Cinematografie Matthew J. Lloyd
Productiebedrijf Columbia Pictures
Marvel Studios
Pascal Pictures
Distributie Sony Pictures Releasing
Première Vlag van de Verenigde Staten 26 juni 2019 (Hollywood)
Vlag van Nederland 2 juli 2019
Vlag van België 2 juli 2019
Genre Actie/sciencefiction
Speelduur 129 minuten
Taal Engels
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget US$ 160 miljoen
Opbrengst US$ 1,132 miljard[1]
Voorloper Spider-Man: Homecoming (2017)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Spider-Man: Far From Home is een Amerikaanse superheldenfilm van Marvel Studios uit 2019, geregisseerd door Jon Watts. De film is het vervolg op Spider-Man: Homecoming uit 2017. Onder anderen Tom Holland, Jacob Batalon en Zendaya keren terug in hun rollen uit de vorige film.

De film werd geproduceerd door Columbia Pictures en Marvel Studios en gedistribueerd door Sony Pictures Releasing. Het is de 23e film in het Marvel Cinematic Universe en de tweede Spider-Man-film in deze laatstgenoemde filmwereld. De film speelt zich af direct na Avengers: Endgame.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Nick Fury en Maria Hill onderzoeken in Mexico de gevolgen van een abnormale storm lijkt te zijn geweest. Ze komen zo oog in oog te staan met een van de vier elementen. Mysterio|Quentin Beck verschijnt ten tonele en gebruikt zijn gaven om het wezen te verslaan.

Het schooljaar van Spider-Man (Peter Parker) zit erop. Dat was opnieuw gestart omdat sommige van zijn klasgenoten en hij verdwenen waren. Ze keerden daarna even oud terug, terwijl degenen die niet verdwenen wel vijf jaar ouder waren geworden. De school organiseert een reis van twee weken door Europa. Peter is van plan om in die periode plezier te maken met zijn vrienden en even geen Spider-Man te zijn. Daarnaast wil hij zijn klasgenote MJ de liefde verklaren. Nadat ze aankomen in Venetië, valt daar een tweede element (water) aan. Terwijl hij zijn vrienden beschermt, doodt Beck ook deze.

Fury zoekt Peter op en geeft hem de bril die Iron Man (Tony Stark) hem heeft nagelaten. Deze stelt hem in staat te communiceren met een robot genaamd E.D.I.T.H. (Even Dead I'm The Hero). Peter krijgt zo toegang tot alle databases en controle over het enorm grote wapenbasis van Stark Industries. Beck vertelt dat hij van een Parallel universum komt die werd vernietigd door de Elementen. Hij wil voorkomen dat ze ook deze verwoesten. Peters klas is net in Praag wanneer daar de vuur-Element aanvalt. Beck zorgt opnieuw voor redding.

Peter beseft dat Stark hem zijn bril heeft gegeven omdat die wilde dat hij hem opvolgt als leider van The Avengers. Hij denkt alleen niet dat hij daar klaar voor is. Hij ziet in Beck een geschiktere opvolger. Peter overhandigt hem daarom Starks bril en daarmee de controle over E.D.I.T.H. Dit blijkt waar Beck op uit was. Hij komt niet van een alternatieve Aarde en de Elementen waren door hem en zijn team gecreëerde hologrammen. Beck is in werkelijkheid een voormalig werknemer van Stark gespecialiseerd in illusies. Hij wilde E.D.I.T.H. in handen krijgen als ultiem middel om nephologrammen te creëren. Hierbinnen kan hij de held spelen en als gevolg daarvan rijk en aanbeden door het leven gaan.

MJ vertelt Peter dat ze weet dat hij Spider-Man is. Ze heeft na een van de aanvallen een brokstuk gevonden. Dit blijkt een projector die een aanval van de lucht-Element zou stimuleren. Hierdoor realiseren ze zich dat Beck een bedrieger is. Peter wil Fury inlichten, maar komt terecht in een van Becks illusies. Hij verraadt zo per ongeluk dat ook MJ en zijn vriend Ned de waarheid weten. Beck lokt hem voor een aanstormende trein en laat hem voor dood achter. Peter komt met de trein in Nederland in het plaatsje Broek op Langedijk terecht, waar hij met de telefoon van een marktverkoper Happy Hogan belt. Happy haalt Peter op in een tulpenveld en brengt Peter terug naar zijn klas, die nu in Londen is. Beck creëert hier een illusie die bestaat uit een enorme samenstelling van alle Elementen. Hij wil van deze gelegenheid gebruikmaken om ook MJ en Ned het zwijgen op te leggen. Peter gaat de strijd met Beck deze keer aan door te vertrouwen op zijn spinnenzintuig, in plaats van op zijn ogen en oren. Hierdoor weerstaat hij de illusies en kan hij zijn vijand stoppen.

Creditscènes[bewerken | brontekst bewerken]

In de aftiteling zitten twee extra scènes. De eerste bestaat uit een videomontage die doet voorkomen alsof niet Beck, maar Spider-Man achter de aanvallen zat. J. Jonah Jameson onthult daarna in een live-uitzending dat Peter Parker Spider-Man is. In de tweede extra scène blijken Fury en Hill in werkelijkheid vermomde Skrulls te zijn. Zij volgden bevelen op van de echte Fury, die zich aan boord van een ruimteschip van de Skrulls bevindt.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Rol
Tom Holland Peter Parker / Spider-Man
Samuel L. Jackson Nick Fury
Jake Gyllenhaal Quentin Beck / Mysterio
Marisa Tomei May Parker
Jon Favreau Happy Hogan
Zendaya Michelle "MJ" Jones
Jacob Batalon Ned Leeds
Tony Revolori Flash Thompson
Angourie Rice Betty Brant
Remy Hii Brad Davis
Martin Starr Roger Harrington
J.B. Smoove Julius Dell
Cobie Smulders Maria Hill
Numar Acar Dimitri Smerdyakov
Peter Billingsley William Ginter Riva
J.K. Simmons J. Jonah Jameson
Ben Mendelsohn Talos
Sharon Blynn Soren
Toni Garrn The Seamstress
Zach Barack Zach
Dawn Michelle King E.D.I.T.H. (stem)
Jeroen van Koningsbrugge Nederlandse voetbalsupporter[2]
Michael de Roos[3] Nederlandse voetbalsupporter
Jan-Paul Buijs Nederlandse voetbalsupporter
Lukáš Bech Nederlandse marktkoopman

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Een maand voordat de film Spider-Man: Homecoming in juli 2017 werd uitgebracht, werd er al door het hoofd van Sony Pictures Thomas Rothman naar buiten gebracht dat ze met Marvel Studios al in overleg waren om deze vervolgfilm te maken. In dezelfde maand werd eveneens door acteur Tom Holland, die de hoofdrol als Spider-Man vertolkt, bevestigd dat dit vervolg er zal komen. In december 2017 werd bekend gemaakt dat Jon Watts wederom de regie voor handen zou nemen.[4] De film heeft een lange tijd de titel Spider-Man: Homecoming 2 gedragen, op 24 juni 2018 werd door Holland via de sociale media bekend gemaakt dat de film de titel Spider-Man: Far From Home zou dragen.[5][6][7]

Op 15 januari 2019 werd de eerste trailer van de film vrijgegeven.[8] Op 6 mei 2019 werd de tweede trailer van de film vrijgegeven.

Opnames[bewerken | brontekst bewerken]

De opnames startten op 2 juli 2018, onder de werktitel Fall of George, in Engeland.[9] Tijdens de opnames in Praag, Venetië en later ook in New York werd de werktitel BOSCO gebruikt. De opnames werden op 17 oktober 2018 afgerond.

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

Release[bewerken | brontekst bewerken]

De film ging op 26 juni 2019 in première in Hollywood[10] en was vanaf 2 juli 2019 in de meeste landen te zien.[11]

Box-office[bewerken | brontekst bewerken]

De film ging wereldwijd in 4.634 bioscopen in première en wist in zijn openingsweekend meer dan 296 miljoen Amerikaanse dollar op te halen. Binnen tien dagen wist de film ruim 580,1 miljoen op te halen.[12]

In het derde weekend dat de film draaide op, 21 juli 2019, bracht de film ruim 971 miljoen Amerikaanse dollar op. Hiermee bracht de film meer op dan zijn voorganger Spider-Man: Homecoming.[13] Daarnaast is het tot heden de best verdiende Spider-Man-film ooit en de eerste die over de 900 miljoen-grens ging.

Op 25 juli 2019 bracht de film meer dan een miljard Amerikaanse dollar op. Hiermee is het de eerste Spider-Man-film die over de 1 miljard-grens ging en is daarmee de succesvolste film over de superheld Spider-Man.[14][15]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Strips primaire continuïteit:Amazing Fantasy · The Amazing Spider-Man · The Sensational Spider-Man · The Sensational Spider-Man (vol. 2) · Friendly Neighborhood Spider-Man · Astonishing Spider-Man · Spider-Man Family · Web of Spider-Man · The Spectacular Spider-Man
Overige strips:Ultimate Spider-Man · Marvel Adventures Spider-Man · Spider-Girl · Spider-Man Loves Mary Jane · Spider-Man: Reign
Televisieseries:Spider-Man (1967) · Spidey Super Stories (1974) · The Amazing Spider-Man (1978) · Supaidāman (1978) · Spider-Woman (1979) · Spider-Man (1981) · Spider-Man and His Amazing Friends (1981) · Spider-Man: The Animated Series (1994) · Spider-Man Unlimited (1999) · Spider-Man: The New Animated Series (2003) · The Spectacular Spider-Man (2008) · Ultimate Spider-Man (2012) · Spider-Man (2017)
Films:The Amazing Spider-Man (1977) · Spider-Man (2002) · Spider-Man 2 (2004) · Spider-Man 3 (2007) · The Amazing Spider-Man (2012) · The Amazing Spider-Man 2 (2014) · Spider-Man: Homecoming (2017) · Spider-Man: Into the Spider-Verse (2018) · Spider-Man: Far From Home (2019)
Overige films:Venom (2018) · Morbius (2020)
Muziek:The Amazing Spider-Man (2012) · The Amazing Spider-Man 2 (2014)
Computerspellen:Spider-Man (1982) · Questprobe: Spider-Man (1984) · The Amazing Spider-Man (Game Boy) (1990) · The Amazing Spider-Man (1990) · The Amazing Spider-Man vs. The Kingpin (1990) · Spider-Man: The Video Game (1991) · The Amazing Spider-Man 2 (1992) · Spider-Man: Return of the Sinister Six (1992) · The Amazing Spider-Man 3: Invasion of the Spider-Slayers (1993) · Spider-Man and Venom: Maximum Carnage (1994) · The Amazing Spider-Man: Lethal Foes (1995) · Venom/Spider-Man: Separation Anxiety (1995) · Spider-Man Animated Series (1995) · Spider-Man: Web of Fire (1996) · Spider-Man: The Sinister Six (1996) · Spider-Man (2000) · Spider-Man 2: The Sinister Six (2001) · Spider-Man 2: Enter Electro (2001) · Spider-Man: Mysterio's Menace (2001) · Spider-Man (2002) · Spider-Man 2 (2004) · Ultimate Spider-Man (2005) · Spider-Man: Battle for New York (2006) · Spider-Man 3 (2007) · Spider-Man: Friend or Foe (2007) · Spider-Man: Web of Shadows (2008) · Ultimate Spider-Man: Total Mayhem (2010) · Spider-Man: Shattered Dimensions (2010) · Spider-Man: Edge of Time (2011) · The Amazing Spider-Man (2012) · The Amazing Spider-Man 2 (2014) · Spider-Man Unlimited (2014) · Spider-Man (2018)