Spiegel im Spiegel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spiegel im Spiegel
Componist Arvo Pärt
Gecomponeerd voor viool en piano
Compositiedatum 1978
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

Spiegel im Spiegel is een muziekstuk dat in 1978 werd geschreven door de Estse componist Arvo Pärt.

Het stuk is oorspronkelijk een compositie voor viool en piano in de voor Pärt typerende tintinnabuli-stijl. De melodische vioolpartij beweegt zich diatonisch in stapsgewijze bewegingen, terwijl de piano voortdurend een arpeggio vormt met de tonische drieklank. Het stuk is geschreven in een 6/4-maat en de toonsoort is F majeur. Het geheel beweegt zich voort in een langzaam en meditatief tempo. Spiegel im Spiegel is een voorbeeld van minimalistische muziek.

Hoewel Spiegel im Spiegel oorspronkelijk voor viool en piano geschreven is, wordt de viool vaak vervangen door een cello of altviool. Ook zijn er versies met contrabas, klarinet, hoorn, fluit, fagot, harp en percussie.

De titel van het stuk komt uit het Duits en betekent letterlijk "spiegel(s) in de spiegel". Het Duitse woord Spiegel kan zowel op het enkelvoud als het meervoud slaan. De titel verwijst naar het oneindige beeld dat ontstaat wanneer men kijkt in twee tegenover elkaar opgestelde spiegels.

Luisteraars van Klara verkozen Spiegel im Spiegel tot hun favoriet in De Klara Top 100 van 2021. In de Klassieke Top 400 van NPO Radio 4 eindigde de compositie in 2021 op de derde plaats na de Matthäus-Passion van Bach en het Requiem van Mozart. Sinds 2012 behoorde het stuk steeds tot de eerste vier van de lijst.

Filmmuziek[bewerken | brontekst bewerken]

Het stuk is gebruikt als filmmuziek in onder andere: