Spieghelkerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spieghelkerk
Spieghelkerk
Plaats Bussum
Gebouwd in 1924-1925
Restauratie(s) 2006 (toren)
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer  513251
Architectuur
Architect(en) Theo Rueter
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Spieghelkerk is een kerkgebouw in het Spiegel, een wijk in de Noord-Hollandse plaats Bussum in de gemeente Gooise Meren. De kerk werd gebouwd op initiatief van de Bussumse evangeliste Suzanna Maria van Woensel Kooy door de huisarchitect van de familie Van Woensel Kooy, Theo Rueter. De opdrachtgever tot de bouw was de Vereeniging tot Evangelisatie te Bussum. Rueter gaf de kerk vorm in een stijl, die gerekend wordt als een voorbeeld van de vroege Amsterdamse School. De kerk werd in 1925 opengesteld. In 2006 werd de toren gerestaureerd. In 1978 werd een Verschueren-orgel geplaatst ter vervanging van het orgel uit 1930.

De torenklok was oorspronkelijk bedoeld voor Prinses Beatrix, maar kwam in de Spieghelkerk te hangen toen bleek dat de initialen van de prinses in spiegelbeeld op de klok stonden vermeld.

De kerk is erkend als een rijksmonument vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde en vanwege de beeldbepalende ligging. De kerk wordt gezien als een gaaf voorbeeld van dit soort bouwwerken in de periode tussen de beide wereldoorlogen en als een voorbeeld van het oeuvre van Rueter[1]

De Spieghelkerk dient als kerkgebouw voor de Spieghelkerkgemeente en de Gemeente Sion, die beide deel uitmaken van de Protestantse Gemeente te Bussum.