Spijkstaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Spijkstaal 1500 uit 1971

Spijkstaal in Spijkenisse bouwt elektrisch aangedreven voertuigen voor verschillende toepassingen op de zakelijke en consumentenmarkt.

Spijkstaal is in 1938 in Spijkenisse opgericht door Gerrit Neuteboom. Als Spijkenisser dorpsmid bouwt hij in eerste instantie stalen landbouwwagens die geschikt zijn om zware lasten te dragen. Hier komt de naam Spijkstaal vandaan. Na de landbouwwagens wordt begonnen met de bouw van elektrische melkwagens en SRV-wagens; met deze producten begint de naamsbekendheid van Spijkstaal te groeien. Het bedrijf breidt daarna zijn activiteiten uit naar het verzorgen van intern transport. Deze voertuigen worden gebruikt in gebouwen of op terminals, waar het terugdringen van uitlaatgassen en lawaai belangrijk is.

Tegenwoordig (2012) werken er 65 medewerkers bij Spijkstaal. De Spijkstaal-producten vinden vooral hun weg in bloemenveilingen (FloraHolland), luchthavens, autofabrieken, industrie, ziekenhuizen, zorginstellingen, attractieparken en gemeenten. Spijkstaal heeft tegenwoordig naast de bekende trekker- en platformwagens ook producten voor de consumentenmarkt zoals elektrische auto's, fietsen en scooters en daarnaast heeft het zich ook gericht op transport in de stad met onder andere elektrische stadsbussen en vuilniswagens.

Diverse projecten waar Spijkstaal in samenwerking aan heeft ontwikkeld zijn de ParkShuttle in Capelle a/d IJssel (een elektronisch geleide autobusdienst) en de personal rapid transit system (PRT) in Masdar City, Abu Dhabi. Beide projecten gaan uit van automatisch geleide elektrische voertuigen die zich zonder bestuurder met een snelheid van 40 km/h verplaatsen.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]