Spijkstaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spijkstaal
Portaal  Portaalicoon   Economie
Spijkstaal melkwagen (1969)
elektrische stadsbus, Parkshuttle Rotterdam

Spijkstaal in Hoogvliet is een Nederlands bedrijf dat elektrisch aangedreven voertuigen bouwt voor verschillende toepassingen op de zakelijke en consumentenmarkt. Het bedrijf werd in Nederland vooral bekend van de elektrische SRV-wagens.

Geschiedenis[bewerken]

Het werd in 1938 in Spijkenisse opgericht door Gerrit Neuteboom. Deze dorpssmid uit Spijkenisse bouwde in eerste instantie elektrisch gelaste, stalen landbouwwagens die geschikt waren om zware lasten te dragen en uitgevoerd waren met luchtbanden, een autostuur en een hand- en voetrem. Hiermee won hij een eerste prijs op een landbouwtentoonstelling in het Zeeuwse Kruiningen, waarna hij de naam Spijkstaal introduceerde. Na de succesvolle landbouwwagens werden in de jaren 50 opleggers en aanhangwagens gebouwd. Vervolgens bouwde het bedrijf vanaf 1955 elektrische bezorgwagens en vanaf 1970 SRV-wagens, waardoor de naamsbekendheid toenam. Het bedrijf bouwde hiernaast voertuigen voor het verzorgen van intern transport. Deze voertuigen worden gebruikt in gebouwen of op terminals, waar het terugdringen van uitlaatgassen en lawaai belangrijk is.

In 2012 telde het bedrijf 65 medewerkers. De Spijkstaal-producten werden vooral gebruikt op bloemenveilingen (FloraHolland), luchthavens, en in autofabrieken, industrie, ziekenhuizen, zorginstellingen, attractieparken en gemeenten. Naast de bekende trekker- en platformwagens werden ook producten voor de consumentenmarkt gebouwd zoals elektrische auto's en daarnaast richtte Spijkstaal op transport in de stad met onder andere elektrische stadsbussen en vuilniswagens. Ook de tweede versie van de Amsterdamse witkar werd door Spijkstaal gebouwd.

Diverse projecten waar Spijkstaal in samenwerking aan heeft ontwikkeld zijn de ParkShuttle in Capelle a/d IJssel (een elektronisch geleide autobusdienst) en de personal rapid transit system (PRT) in Masdar City, Abu Dhabi. Beide projecten gaan uit van automatisch geleide elektrische voertuigen die zich zonder bestuurder met een snelheid van 40 km/h verplaatsen.

Faillissement en doorstart[bewerken]

Na een faillissement in augustus 2015 is het bedrijf in afgeslankte vorm voortgezet door Peinemann[1] en werd het in 2016 gevestigd in Hoogvliet. De bedrijfsnaam werd veranderd van Spijkstaal Elektro BV naar Spijkstaal International BV. Familiebedrijf Peinemann werd bekend als het bedrijf achter de kranen die bij Alphen aan den Rijn op enkele gebouwen vielen bij werkzaamheden aan de Koningin Julianabrug. Het concern bood daarvoor publiekelijk excuses aan.[2]

Spijkstaal is onder andere distributeur van de compacte, volledige elektrische bestelwagen Streetscooter Work in België, Nederland en Luxemburg.[3]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]