Spijkstaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Spijkstaal melkwagen (1969)
elektrische stadsbus, Parkshuttle Rotterdam

Spijkstaal in Spijkenisse is een Nederlands bedrijf dat elektrisch aangedreven voertuigen bouwt voor verschillende toepassingen op de zakelijke en consumentenmarkt.

Het werd in 1938 in Spijkenisse opgericht door Gerrit Neuteboom. Deze dorpsmid uit Spijkenisse bouwde in eerste instantie stalen landbouwwagens die geschikt waren om zware lasten te dragen. Hier kwam de naam Spijkstaal vandaan. Na de landbouwwagens werden elektrische melkwagens en SRV-wagens gebouwd, waardoor de naamsbekendheid toenam. Het bedrijf bouwde hiernaast voertuigen voor het verzorgen van intern transport. Deze voertuigen worden gebruikt in gebouwen of op terminals, waar het terugdringen van uitlaatgassen en lawaai belangrijk is.

In 2012 telde het bedrijf 65 medewerkers. De Spijkstaal-producten werden vooral gebruikt op bloemenveilingen (FloraHolland), luchthavens, en in autofabrieken, industrie, ziekenhuizen, zorginstellingen, attractieparken en gemeenten. Naast de bekende trekker- en platformwagens werden ook producten voor de consumentenmarkt gebouwd zoals elektrische auto's, fietsen en scooters en daarnaast richtte Spijkstaal op transport in de stad met onder andere elektrische stadsbussen en vuilniswagens. Ook de tweede versie van de Amsterdamse witkar werd bij Spijkstaal gebouwd.

Diverse projecten waar Spijkstaal in samenwerking aan heeft ontwikkeld zijn de ParkShuttle in Capelle a/d IJssel (een elektronisch geleide autobusdienst) en de personal rapid transit system (PRT) in Masdar City, Abu Dhabi. Beide projecten gaan uit van automatisch geleide elektrische voertuigen die zich zonder bestuurder met een snelheid van 40 km/h verplaatsen.

Na een faillissement in augustus 2015 is het bedrijf in afgeslankte vorm voortgezet door Peinemann.[1]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]