Spin-off

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een spin-off is een nieuwe entiteit die ontstaat uit een andere (grote) entiteit.

Bedrijven[bewerken]

Een bedrijf kan ontstaan als spin-off van een ander bedrijf, of uit een onderzoeksinstelling zoals een universiteit. Vaak is het succes van een spin-off uit een ander bedrijf afhankelijk van het succes van het moederbedrijf: als het moederbedrijf het goed doet, doet een spin-off het vaak ook goed. Dit heeft onder andere te maken met de kennisoverdracht van onbewuste kennis vanuit het moederbedrijf.

Voorbeelden zijn de vele elektronicagerelateerde bedrijven rondom Philips in Eindhoven. Het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie aan de Universiteit Twente leverde meer dan 35 spin-offs. Voorbeelden van spin-offs van een Vlaamse universiteit zijn de Vlaamse technologiebedrijven Option en Metris en het e-Learningbedrijf EPYC, alle drie spin-offs van de Katholieke Universiteit Leuven en Gatewing, Plant Genetic Systems en Sigasi van de Universiteit Gent. Ook Google is ontstaan als een spin-off, namelijk vanuit de Amerikaanse Stanford-universiteit.

Media[bewerken]

Een andere betekenis van spin-off is een televisieserie of film die ontstaan is uit een al bestaande serie. Ook een stripserie ontstaan uit een andere strip wordt een spin-off genoemd.

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van media-spin-offs voor het hoofdartikel over dit onderwerp.