Spinners (vlinders)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spinners
Hageheld
Hageheld
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Lepidoptera (Vlinders)
Superfamilie:Lasiocampoidea
Familie
Lasiocampidae
Harris, 1841
Afbeeldingen Spinners op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Spinners op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De Spinners (Lasiocampidae) zijn een familie van vlinders en de enige familie in de superfamilie Lasiocampoidea. De familie telt ongeveer 1500 soorten. Enkele soorten, zoals de hageheld en rietvink, zijn overdag actief. In Nederland en België komen zestien soorten voor.

Kenmerken[bewerken]

De wollig behaarde en zwaar gebouwde vlinders hebben geen roltong en eten niet meer als imago. Ze eten hun reserves als rups bij elkaar. Deze middelgrote vlinders zijn meestal bruin of grijs met enkele witte stippen. De vrouwtjes zijn over het algemeen een stuk groter dan de mannetjes. De vleugelspanwijdte bedraagt meestal minder dan 4 cm.

De harige rupsen zijn meestal kleurig met witte strepen in de lengterichting. De haren kunnen huidirritatie veroorzaken. De rupsen zijn vaak vrij groot, ongeveer 5 tot 6 centimeter.

Voortplanting[bewerken]

De eieren worden om takjes van de waardplant afgezet in banden van 100 tot 200 stuks. De rupsen leven samen in tenten of webben van zijde, waarin de zon fraai weerkaatst. Ze verpoppen zich in stevige, eivormige, papierachtige cocons.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Deze familie komt wereldwijd voor op het loof van allerlei loofbomen, uitgezonderd in Nieuw-Zeeland.

Onderfamilies en enkele geslachten[bewerken]

Op basis van het werk van Zolotuhin et al. van 2012, worden de Macromphalinae niet langer gehandhaafd op het niveau van onderfamilie.[1]

Afbeeldingen[bewerken]