Spinophorosaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Spinophorosaurus
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Spinophorosaurus nigerensis
Spinophorosaurus nigerensis
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Superorde: Dinosauria (Dinosauriërs)
Orde: Saurischia
Onderorde: Sauropodomorpha
Infraorde: Sauropoda
Geslacht
Spinophorosaurus
Remes et al., 2009
Typesoort
Spinophorosaurus nigerensis Remes, 2009
Afbeeldingen Spinophorosaurus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Spinophorosaurus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie
Het skelet van Spinophorosaurus met de bekende delen in het wit. De beschrijvers hebben gekozen voor een omstreden interpretatie met een verticaal schouderblad en laaggelegen schoudergewricht, zodat het dier hoog op de voorpoten staat

Spinophorosaurus is een uitgestorven monotypisch geslacht van plantenetende sauropode dinosauriërs dat tijdens het midden van het Jura leefde in het gebied van het huidige Niger.

De enige soort, Spinophorosaurus nigerensis, is in 2009 benoemd en beschreven door Kristian Remes et al.. De geslachtsnaam is afgeleid van het Latijnse spina, "doorn" en het Klassiek Griekse phoros, "dragend", een verwijzing naar de stekels op het staartuiteinde. De soortaanduiding verwijst naar Niger.

De locatie van het holotype

Het fossiel, holotype GCP-CV-4229, werd gevonden bij Aderbissinat in een laag uit het Bajocien-Bathonien. Het bestaat uit een vrij compleet skelet, grotendeels in verband gevonden, van een onvolwassen dier waarvan alleen de voorkant van de schedel, het borstbeen en de onderkant van de ledematen ontbreken. Daarnaast is als paratype NMB-1698-R toegewezen, een gedeeltelijk skelet, 13% groter per dimensie, dat bepaalde bij het holotype ontbrekende delen wel bezit, zodat het dier als geheel vrijwel volledig bekend is.

De schedel is tamelijk klein en kort en draagt spatelvormige tanden. Er zijn dertien halswervels met lange nekribben, twaalf ruggenwervels, vier sacrale wervels en minstens 37 staartwervels.

Spinophorosaurus is een middelgrote sauropode, van ongeveer dertien meter lengte. Zijn nek en staart zijn vrij kort. Op het uiteinde van de staart staan twee paar stekels, die kennelijk ter verdediging dienden. Zo'n thagomizer was tot nu toe alleen van Stegosauria bekend. De stekels zijn osteodermen, huidverbeningen, met een ovale basis en ronde tip. Van de sauropode Shunosaurus waren soortgelijke osteodermen bekend maar die bedekten een staartknuppel. De positie van de stekels is niet geheel zeker aangezien ze bij de staartbasis gevonden zijn maar verstijvende verlengde werveluitsteeksels aan het uiteinde van de staart deden vermoeden dat de stekels daar hun plaats hadden. Ook zijn eigenlijk maar twee stekels gevonden; omdat die verschillen in grootte, denken de beschrijvers dat ieder de helft vormde van een paar.

Spinophorosaurus is een erg basale sauropode, niet behorend tot de meer afgeleide Eusauropoda. Hij staat boven Tazoudasaurus en onder Shunosaurus in de stamboom. Hij lijkt het meest op gelijktijdig levende Aziatische vormen maar is sterk verschillend van Zuid-Amerikaanse en Indiase soorten, wat een mogelijke aanwijzing is dat Gondwana zich al gesplitst had. De soort was bij zijn ontdekking de meest volledig bekende basale sauropode.