Naar inhoud springen

Spitsvogels

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Spitsvogels
Artamus cyanopterus (Blauwvleugelspitsvogel)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Artamidae
Onderfamilie:Artaminae
Geslacht
Artamus
Vieillot, 1816
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Spitsvogels op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Spitsvogels (Artaminae) zijn een onderfamilie van de familie Artamidae van de orde zangvogels. De onderfamilie telt één geslacht,[1] Artamus, met 11 soorten. De naam Artamus is afgeleid van het Oudgriekse ἄρταμος (artamos, slager) omdat ze leken op klauwieren, die ook genoemd zijn naar slager of beul in het Latijn.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Spitsvogels zijn meestal dof gekleurde vogels. Zij hebben een tong met een borstelvormig uiteinde, geschikt voor het verzamelen van nectar. Dat doen ze echter zelden. Ze hebben een stevige snavel, korte poten en opvallend korte en spitse vleugels. De lichaamslengte varieert van 12 tot 20 cm.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Het zijn wendbare vogels die in vlucht insecten vangen, net als zwaluwen. In het Engels heten ze dan ook boszwaluwen (woodswallows). Op één soort na zijn het nomadisch levende vogels die zich ophouden op plaatsen waar toevallig veel insecten zijn. Ze pleisteren vaak in grote groepen (net als zwaluwen).

Voortplanting[bewerken | brontekst bewerken]

Ze bouwen losjes uitziende nesten van kleine takjes boven op een boomstronk of op een dikke tak, soms in een holte. Ze broeden in kolonies. Het legsel bestaat uit 2 tot 4 witte of roomwitte eieren met roodbruine vlekken. Beide partners verzorgen de jongen.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Deze vogels komen voor in delen van Azië, op Nieuw-Guinea, Australië en op eilanden in de Stille Oceaan.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

De spitsvogels zijn - ondanks hun Engelse naam woodswallow - niet verwant aan de zwaluwen: dat zijn Sylvioidea, behorend tot de clade Corvoidea.

Het geslacht Artamus bevat de volgende soorten:[1]