Spittelmarkt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voor het gelijknamige metrostation, zie Spittelmarkt (metrostation).


Spittelmarkt
De huidige Spittelmarkt (foto uit 2012)
Geografische informatie
Locatie       Berlijn
Stadsdeel Mitte
Coördinaten 52° 31′ NB, 13° 24′ OL
Zijstraten Axel-Springer-Straße, Beuthstraße, Gertraudenstraße, Kurstraße, Leipziger Straße, Niederwallstraße, Seydelstraße, Wallstraße
Algemene informatie
Aangelegd in 18e eeuw
Genoemd naar "Gertrauden-Hospital" (Hospital → Spital → Spittel)
Opvallende gebouwen Spitteleck
Openbaar vervoer Spittelmarkt
diverse buslijnen
Detailkaart
Spittelmarkt (Berlijn)
Spittelmarkt
Portaal  Portaalicoon   Berlijn

De Spittelmarkt is een historisch plein in het Berlijnse stadsdeel Mitte aan het oostelijke einde van de Leipziger Straße, op de westoever van het Spreekanaal.

De volgende straten beginnen aan de Spittelmarkt:

De metrolijn U2 stopt onder het plein in het metrostation Spittelmarkt.

De vroegere marktplaats tussen het Fischerinsel en het oostelijke einde van de Leipziger Straße ontstond na het slopen van de vestingsmuren. Het aldus ontstane verkeersknooppunt van Alt-Berlin bleef als plein met zijn bebouwing bestaan tot de Tweede Wereldoorlog.

Het klooster van Sint-Gertrudis bouwde rond 1400 op deze plaats een huis met kapel voor adellijke jonge dames, dat later dienstdeed als hospitaal. Het "Gertraudenhospital" werd later (in 1872) wegens plaatsgebrek verhuisd naar Kreuzberg. De naam Spittelmarkt en Spittelkirche zijn afgeleid van "Gertrauden-Hospital" (Hospital → Spital → Spittel).

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden het plein en de omliggende gebouwen zwaar beschadigd. Na de oorlog werden de omgeving van de Spittelmarkt zonder referenties naar de oude situatie herbouwd. Door deze stedenbouwkundige reconstructie is de levendigheid van de Spittelmarkt zo goed als verloren gegaan.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Spittelmarkt op de Duitstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.

Zie de categorie Spittelmarkt (Berlin-Mitte) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.