Spoilbank Cemetery

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Spoilbank Cemetery
Toegang en Cross of Sacrifice
Toegang en Cross of Sacrifice
Bouwjaar 1915
Locatie Zillebeke, Vlag van België België
Totaal aantal slachtoffers 520
Ongeïdentificeerde slachtoffers 125
Type Militaire begraafplaats
Verantwoordelijke Commonwealth War Graves Commission
Ontwerper Edwin Lutyens

Spoilbank Cemetery is een Britse militaire begraafplaats met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen in het Belgische dorp Zillebeke, een deelgemeente van Ieper. Ze ligt 2.250 m ten zuidwesten van het dorpscentrum, en 3.400 m ten zuiden van de Grote Markt van Ieper. De begraafplaats werd ontworpen door Edwin Lutyens in samenwerking met William Cowlishaw. Het terrein heeft een onregelmatige vorm met een oppervlakte van 4.160 m² en is omgeven door een bakstenen muur. Het Cross of Sacrifice staat tegen de noordelijke muur, recht tegenover de toegang. De begraafplaats ligt aan de rand van het provinciedomein De Palingbeek en wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission. Honderdvijftig meter noordoostelijker ligt de Chester Farm Cemetery.

Er liggen 520 doden waarvan 125 niet geïdentificeerd konden worden.

Geschiedenis[bewerken]

De naam van deze begraafplaats komt van de uitgegraven aarde (spoil banks - baggerhopen) van het kanaal van Ieper naar Komen, dat gebruikt werd voor de oevers van dit kanaal. Dit kanaal werd echter nooit gebruikt. Deze begraafplaats werd ook nog Chester Farm Lower Cemetery of Gordon Terrace Cemetery genoemd. Ze werd gebruikt van februari 1915 tot maart 1918, voor het begraven van vooral manschappen van het 2nd Suffolks Regiment die sneuvelden bij de verdediging van The Bluff (een hevig bevochten deel van het front aan het kanaal Ieper-Komen, vlak bij deze begraafplaats). Na de oorlog werden nog slachtoffers uit de omringende velden bijgezet.

Er liggen nu 520 militairen begraven waaronder 436 Britten (waarvan 113 niet geïdentificeerd konden worden), 68 Australiërs (waarvan 6 niet geïdentificeerd konden worden) en 16 Canadezen (waarvan 6 niet geïdentificeerd konden worden). Voor 11 doden werden Special Memorials[1] opgericht, omdat men aanneemt dat ze zich onder de naamloze grafzerken bevinden. Deze grafzerken staan links en rechts van de ingang opgesteld.

Graven[bewerken]

  • Soldaat R.H. Reeves van de Duke of Cornwall's Light Infantry was slechts 15 jaar toen hij op 8 oktober 1915 door een granaat werd gedood.
  • De broers George en John Keating, beiden officier bij het Cheshire Regiment, sneuvelden op dezelfde dag (17 februari 1915) en liggen naast elkaar begraven.

Onderscheidingen[bewerken]

  • Steuart S. Binny, luitenant-kolonel bij de Royal Welsh Fusiliers werd onderscheiden met de Distinguished Service Order (DSO).
  • sergeant C. Jeffery en soldaat E. Burton ontvingen de Distinguished Conduct Medal (DCM).
  • Thomas William Cowans, John Watson Emslie, H. C. May, Albert Edward Stevens en Lawrence John White ontvingen de Military Medal (MM).

De begraafplaats werd in 2009 als monument beschermd.[2]

Externe links[bewerken]