Spoiler (onthulling)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een spoiler is informatie die een deel van de plot verklapt van bijvoorbeeld een boek of film, die voor de lezer of kijker verborgen had moeten blijven. Vaak is dit informatie die pas laat in het verhaal verteld wordt. Kennisname vooraf daarvan kan de spanning en verrassing bederven. Daarom wordt er in boeken en op websites wel een "leeswaarschuwing" of "plotwaarschuwing" gebruikt om aan te geven dat er spoilers volgen. Zulke leeswaarschuwingen staan bijvoorbeeld ook op deze website als er bijvoorbeeld een samenvatting van film of boek volgt. Ook kan op een website de spoiler eerst onzichtbaar zijn, en zichtbaar worden door bijvoorbeeld selecteren. Dit gebeurt vaak op websites van realityprogramma's of talentenjachten. Er wordt dan voordat de site wordt geopend een pagina getoond waarop kan worden geselecteerd of je door wil gaan naar de website of eerst nog de aflevering wilt terugkijken. Zo wordt voorkomen dat mensen die de betreffende aflevering hebben gemist voordat ze deze terug willen kijken al weten wie er afgevallen is of wie er gewonnen heeft. Op deze manier kunnen ze dan eerst de aflevering bekijken en dan pas naar de site gaan. Ook op sites die berichten publiceren over tv-programma's wordt gewaarschuwd wanneer een bericht mogelijk een spoiler bevat, zoals bv. een verslag van een aflevering. Zo'n bericht wordt dan voorafgegaan door de tekst "Spoiler alert". Zo weten mensen die de betreffende aflevering nog niet hebben gezien dat ze het betreffende bericht nog niet moeten lezen. Sommigen vertellen opzettelijk spoilers om voor anderen het lees-/kijkplezier te verpesten, bijvoorbeeld als er net een nieuw deel uit is van een populaire serie.[1]

Spoilers kunnen ook betrekking hebben op bijvoorbeeld de clou van een mop of de oplossing van een puzzel of een computerspel. Tevens kunnen het weergeven en vertellen van game mechanics ook als spoilers worden beschouwd. Ook wordt het gebruikt voor uitslagen van (sport)wedstrijden die mensen later in zijn geheel op de televisie willen bekijken.

Het woord komt van het Engelse to spoil, wat 'bederven' of 'verpesten' betekent.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Harry Potterpestkoppen zijn hype op YouTube. Het Nieuwsblad (29 juli 2007). Gearchiveerd op 16 januari 2013. Geraadpleegd op 25 oktober 2007.