Spoorlijn Amoer-Jakoetsk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spoorkaart van Rusland, met trans-Siberische spoorlijn in rood, spoorlijn Baikal-Amoer in groen en spoorlijn Amoer-Jakoetsk in oranje

De spoorlijn Amoer-Jakoetsk of Amoer-Jakoetskmagistraal (Russisch: Амурско-Якутская магистраль (АЯМ); Amoersko-Jakoetskaja magistral (AYaM of AJaM)) is een geplande spoorweg in Rusland tussen de spoorlijn Baikal-Amoer (BAM) en de stad Jakoetsk in Oost-Siberië.

Momenteel wordt gewerkt aan de bouw van het laatste tracé tussen Nerjoengri en Jakoetsk. De lijn vormt de belangrijkste transportader van de autonome republiek Jakoetië en wordt voor een groot deel aangelegd op de permafrost. Bij de geplande voltooiing zal Jakoetsk verbonden zijn met het Russische spoornetwerk via de BAM, kleine BAM (verbindingslijn tussen de BAM en de trans-Siberische spoorlijn) en de trans-Siberische spoorlijn. De afwerking in 2013 werd niet gehaald, een nieuwe termijn ligt niet vast. De lijn moet een lengte krijgen van 830 kilometer. Er zijn daarnaast plannen om de lijn in de toekomst verder door te trekken vanaf Pravaja Lena naar het oosten via Zyrjanka naar de Beringstraat.

Geschiedenis[bewerken]

De AJaM werd samen met de BAM gepland in de jaren dertig voor de openstelling van nieuwe mijnbouwgebieden (steenkool, ijzererts, mica, goud, apaliet, dolomiet, kalksteen en vermiculiet) en de bosbouw. De AJaM zou oorspronkelijk vanaf Oeroesja (oblast Amoer) starten. Dit vertrekpunt werd in 1932 door de planners verlegd naar station Bamovskaja 65 kilometer oostelijker, vanwege de betere verbinding met zowel Tynda als Jakoetsk vanaf die plek. Het werk werd daarop begonnen door Goelagdwangarbeiders van de Bamlag begin 1933 en in november 1937 werd Tynda bereikt. Toen brak de Tweede Wereldoorlog uit en werd het werk stopgezet. Delen van de BAM werden in 1942 weggehaald voor gebruik tussen Saratov en Stalingrad als toevoerlijn.

Na het einde van de oorlog werd het werk pas weer opgepakt in 1972 en in 1975 werd de Kleine BAM voor de tweede maal voltooid, ditmaal door vrijwilligers van de Komsomol. Op 26 oktober 1978 bereikte de lijn de steenkoolmijn Oegolnaja bij Nerjoengri. In 1980 werd de Kleine BAM (Bamskaja tot Nerjoengri) in gebruik genomen. Hier stopte het werk aan de verlenging van de spoorlijn echter. De voltooiing van de AJaM was gepland voor 1995, maar toen Michail Gorbatsjov aan de macht kwam, stopte de financiering grotendeels, doordat deze zijn aandacht bij de perestrojka verlegde van grote geldverslindende projecten in Siberië naar het uitbreiden en onderhouden van netwerken in kerngebieden van de Sovjet-Unie.

De laatste jaren wordt na nieuwe federale investeringen weer gewerkt aan de voltooiing van de lijn. Ditmaal vanaf Jakoetsk.

Steden aan de AJaM[bewerken]

De AJaM splitst zich af van de BAM bij het spoorstation Bestoezjevo, iets ten noordwesten van de stad Tynda (de "hoofdstad van de BAM"). Aan de AJaM liggen de volgende grote plaatsen (van zuid naar noord):