Spoorlijn Velgast - Prerow

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Darßbahn
Velgast - Prerow
Spoorlijn Velgast - Prerow op de kaart
Totale lengte29.7 km
Spoorwijdte(normaalspoor) 1435 mm
Aangelegd doorPreußischen Staatseisenbahnen
Geopend1910
Gesloten1996/97
Heropend1999
Huidige statusin gebruik, gedeeltelijk opgebroken
Geëlektrificeerdja, afgebroken in 2004
Aantal sporen1
Baanvaksnelheid50 / 100 km/h
Beveiliging of treinbeïnvloedingIndusi
Treindienst doorUBB
Traject
STR van Stralsund
BHF 18,9 Velgast
ABZgl naar Rostock
HST 22,5 Saatel
HST 26,5 Kenz
BS2c1BS2+r
exABZ+lreKRZu Stralsund - Ribniz-Damgarten Ost (FKB)
exABZgleABZg+r van haven met derde rail over FKB traject
exKHSTeKHSTxe 30,3 Barth (ex Bf)
BSicon .svgexABZgl v.m. aansluiting luchthaven
exBS2c2exBS2r
exWBRÜCKE Barthe
exHST 33,5 Tannenheim
exHST 35,4 Pruchten
exWBRÜCKE Bodstedter Bodden
exBHF 37,8 Bresewitz
exWBRÜCKE Meiningenbrug
exBHF 42,2 Zingst
exKBHFe 48,6 Prerow

De spoorlijn Velgast - Prerow ook wel Darßbahn genoemd, is een Duitse spoorlijn gelegen in de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren en als spoorlijn 6778 onder beheer van Usedomer Bäderbahn.

Geschiedenis[bewerken]

Het eerste deel van de spoorlijn, het traject tussen Barth en Prerow, werd op 1 december 1910 geopend. Met name in de beginjaren was het vervoer van badgasten naar de eilanden Darß en Zingst van belang.

De bevolking van het eiland Zingst kon aan het eind van de Tweede Wereldoorlog voorkomen dat de Meiningenbrug tussen het eiland en het vasteland door het Duitse leger werd opgeblazen. In het kader van herstelbetalingen aan de Sovjet-Unie werden de rails tussen Prerow en Barth met uitzondering van de Meiningenbrug opgebroken. De bevolking wenste graag een heraanleg, maar pas toen het Oost-Duitse leger op Zingst een oefenterrein inrichtte werden in 1967 de rails tussen Bresewitz en Barth opnieuw aangelegd. Personenvervoer heeft echter op het tracé Barth-Bresewitz nooit meer plaatsgevonden. In 1997 hebben de laatste goederentreinen op dit traject gereden.

In de jaren 70 en 80 van de twintigste eeuw was er een vrij frequent verkeer tussen Velgast en Barth met diverse sneltreinen vanuit Berlijn en het zuiden van de toenmalige DDR. Badgasten dienden dan in Barth over te stappen op bussen. Wel kon men nog doorgaande plaatsbewijzen kopen en werd ook bagage vervoerd naar Prerow.

Na de elektrificatie van het traject Velgast - Barth in 1991 bleef er een frequente dienst met directe treinen vanuit diverse Duitse steden in stand. In 1998 reden de laatste directe treinen en in 1999 werd ook het regionale treinverkeer minder frequent. Er dreigde zelfs sluiting van de lijn.

In 2002 is de verbinding overgenomen door de Usedomer Bäderbahn, die met dieseltreinen een treindienst Stralsund - Velgast - Barth onderhoudt.

Treindiensten[bewerken]

DB[bewerken]

De Deutsche Bahn verzorgde tot 1996 en vanaf 1999 tot 2002 het personenvervoer op dit traject met RB treinen.

Usedomer Bäderbahn[bewerken]

De Usedomer Bäderbahn GmbH (UBB) verzorgd sinds 15 december 2002 het personenvervoer op dit traject met treinen van het type GTW.

  • Stralsund - Barth

Aansluitingen[bewerken]

In de volgende plaatsen is of was er een aansluiting van de volgende spoorlijnen:

Velgast[bewerken]

Barth[bewerken]

Elektrische tractie[bewerken]

Het traject werd in 1991 tussen Velgast en Barth geëlektrificeerd met een spanning van 15.000 volt 16 2/3 Hz wisselstroom. Sinds 2002 worden door de Usedomer Bäderbahn (UBB) Dieselelektrische treinstellen inzet waardoor de bovenleiding in 2005 werd gedemonteerd.

Literatuur[bewerken]

Externe link[bewerken]