Spoorlijn Winterswijk - Neede

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spoorlijn Winterswijk - Neede
Spoorlijn Winterswijk - Neede op de kaart
Totale lengte21,0 km
Spoorwijdtenormaalspoor 1435 mm
Aangelegd doorGOLS
Geopend15 oktober 1884
Opheffing
treindienst
3 oktober 1937
Gesloten1975
Huidige statusopgebroken
Geëlektrificeerdnee
Traject
exSTRBSicon .svg DB 2236 van Gelsenkirchen-Bismarck opgebroken
exABZg+lBSicon .svg DB 2264 van Bocholt opgebroken
xABZg+leABZq+l lijn van Zevenaar
eKRWglexKRWg+r
BHFexSTR Winterswijk
STRexBHF 0,0 Winterswijk GOLS
BHFexSTR Winterswijk West
KRWlxKRWg+r
BSicon .svgxABZgl lijn naar Zutphen
BSicon .svgexBHF 10,2 Groenlo
BSicon .svgexWBRÜCKE1 Groenlose Slinge
BSicon .svgexHST 13,9 Hupsel
BSicon .svgexBHF 17,4 Eibergen
BSicon .svgexWBRÜCKE1 Berkel
BSicon .svgexABZg+r lijn van Hengelo GOLS opgebroken
BSicon .svgexBHF 21,0 Neede
BSicon .svgexABZgr lijn naar Hellendoorn opgebroken
BSicon .svgexSTR lijn naar Doetinchem opgebroken

De spoorlijn Winterswijk - Neede is de voormalige spoorwegverbinding tussen Winterswijk en Neede. De spoorlijn werd op 15 oktober 1884 geopend als onderdeel van de verbinding Winterswijk-Hengelo/Enschede, en was aangelegd door de Geldersch-Overijsselsche Lokaalspoorweg-Maatschappij. In de beginopzet van de GOLS was er een hoofdlijn Winterswijk - Neede - Boekelo - Hengelo/Enschede, met een zijlijn Doetinchem - Ruurlo - Neede. Later reden de doorgaande personentreinen meestal vanaf Doetinchem via Boekelo naar Enschede en Oldenzaal. Vanuit Winterswijk reden de treinen via Neede naar Hellendoorn. Voor Hengelo diende dan in Boekelo overgestapt te worden.

Op 3 oktober 1937 werd de spoorlijn gesloten voor personenverkeer. Tot 1975 heeft nog goederenverkeer plaatsgevonden. De lijn is tegenwoordig geheel opgebroken. Een klein gedeelte van het talud nabij Winterswijk West is in gebruik genomen als onderdeel van de verbinding Winterswijk - Zutphen. Deze laatste lijn heeft daardoor enkele vreemde bochten. Tussen Winterswijk West en Groenlo is het verloop van de lijn nog duidelijk in het landschap te zien. Over een groot gedeelte loopt thans een fietspad. Ook diverse oude gebouwen (bijvoorbeeld voormalig Station Groenlo) herinneren nog aan deze spoorlijn. Tussen Groenlo en Neede heeft er lang een zandpad gelegen waar het voormalige spoor liep. Het stuk tussen de Vogelenzangstraat (Eibergen) en de Needseweg (Eibergen) werd een paar jaar geleden geasfalteerd en werd een fietspad. Een jaar later werd ook het stuk tussen de Vogelenzangstraat en Hupsel geasfalteerd. Het stuk tussen Hupsel en Groenlo is inmiddels verdwenen door de komst van industrieterrein De Laarberg. De spoorbruggen over de rivier de Berkel en de Oude-Berkel in Eibergen zijn bewaard gebleven. Deze doen nu dienst als fietsbrug.

Op 16 april 2009 is een groot deel van de voormalige spoorbaan officieel in gebruik genomen als geasfalteerde doorgaande fietsroute Neede-Winterswijk.