Lijst van spoorwegmaatschappijen in Nederlands-Indië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Deze lijst van spoorwegmaatschappijen in Nederlands-Indië bevat een opsomming van spoorwegmaatschappijen die in het voormalig Nederlands-Indië hebben bestaan. Sommige maatschappijen reden (aanvankelijk) met klein materieel/kleinspoor en noemden zich trammaatschappij; omdat het onderscheid moeilijk te maken is én voor de volledigheid, zijn deze ook hier opgenomen. In 1945 werd in het deel van Indonesië dat al onafhankelijk was (republikeins gebied) de Djawatan Kereta Api (vertaald: De Dienst Vuurwagens) opgericht, die de spoorwegbedrijven overnam. Bij de onafhankelijkheid van Indonesië in december 1949 zijn al deze ondernemingen opgegaan in de nationale Indonesische spoorwegonderneming, gevestigd te Bandung.

Het railverkeer heeft alleen op de eilanden Sumatra, Java/Madoera en in beperkte mate op Celebes plaatsgevonden, niet op de andere eilanden van Indië. Een groot deel van het netwerk wordt tegenwoordig niet meer gebruikt; alleen de hoofdlijnen zijn nog in gebruik.

Spoorwegmaatschappijen[bewerken | brontekst bewerken]

Sumatra[bewerken | brontekst bewerken]

Java[bewerken | brontekst bewerken]

Celebes[bewerken | brontekst bewerken]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Rail transport companies in the Netherlands Indies van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.