Sportschool

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vraagteken
Er wordt getwijfeld aan de juistheid van een of meer onderdelen van dit artikel, of het is onvoldoende verifieerbaar gemaakt.
Raadpleeg de bijbehorende overlegpagina voor meer informatie en pas na controle desgewenst het artikel aan.
Opgegeven reden: Topsportschool en sportschool als synoniem van fitnessclub horen niet in hetzelfde artikel, dit is geen woordenboek
Dit sjabloon is geplaatst op 25 februari 2023.
Vraagteken
Een sportschool.

Sportschool is de benaming die in Nederland wordt gebruikt om een (privé-)centrum aan te duiden waar iedereen kan sporten op fitnessapparaten en met behulp van grote ballen kan er ook worden gesport. Vaak kan er ook aan bodybuilding worden gedaan.

Ook zijn er speciale sportscholen waar men kan revalideren met behulp van medische trainingstherapie. Meestal kan dit met hulp van een fysiotherapeut. In Vlaanderen spreekt men eerder van een Fitness-centrum of kortweg "Fitness" (ook als er geen specifieke Fitness lessen aangeboden worden).

Dergelijke sportscholen stellen meestal voor de mensen die er trainen een persoonsgebonden trainingsprogramma op. Hiermee kunnen zij dan aan de slag op de verschillende apparaten in de trainingszaal van de sportschool.

Er zijn ook sportscholen waar les in vechtsporten worden gegeven, soms een aparte zaal, los van de fitness- en krachttraining, soms een hele sportschool gewijd aan alleen een of meerdere vechtsporten (of kunsten). Ook worden groepslessen aangeboden in bijvoorbeeld bodypump, BOMmen, aerobics en pilates.

Oost-Europa[bewerken | brontekst bewerken]

In oost-Europa is een sportschool een basis- en/of secundaire school waar het vak lichamelijke opvoeding en sport een groot deel van het lessenpakket inneemt. Dergelijke scholen werden op grote schaal opgezet in de Sovjet-Unie (Детско-Юношеская Спортивная Школа; Detsko-Joenosjeskaja Sportivnaja Sjkola of ДЮСШ; DJoeSSj) en het Oostblok (leeftijd: 8-14 jaar), waar met name de Kinder- en Jeugdsportscholen uit de DDR bekend waren. Een aantal kinderen stroomden door naar de Olympische Spelen. Op basis van het sovjetsysteem werden ook sportscholen in de Volksrepubliek China opgericht. Ook in het huidige Rusland zijn deze instellingen voor jeugdsport voortgezet.

In Vlaanderen worden dergelijke scholen doorgaans topsportschool genoemd, wat soms een misleidende term is, want niet alle sportscholen aldaar zijn topsportscholen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]