Sprookjesbos (Efteling)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De ingang van het Sprookjesbos
Het sprookjesbos
Het kasteel van Doornroosje staat al sinds 1952 in het Sprookjesbos
Het Kabouterdorp in het Sprookjesbos van de Efteling
Het wasvrouwtje in het Kabouterdorp
Hans uit het sprookje Hans en Grietje.
De zes zwanen in aanbouw

Het Sprookjesbos in de Efteling bestaat vanaf 31 mei 1952. Er is twee jaar gewerkt om in het Sprookjesbos tien sprookjes te verwezenlijken. De ontwerpen voor de sprookjes zijn van de hand van Anton Pieck, terwijl de technische uitvoering ervan voor rekening komt van Peter Reijnders. Langs de oudere paden van het Sprookjesbos vindt men een vijftiental paddenstoelen opgesteld staan waaruit het vrolijke barokke klavecimbelmenuet in G Majeur van Christian Petzold klinkt.

De eerste tien sprookjes waren: de (eerste) Chinese Nachtegaal (op de plek waar nu Draak Lichtgeraakt zit), het Kasteel van Doornroosje (toen nog zonder figuranten), het Kabouterdorp (minder uitgebreid), De Zes Dienaren, het Stoute Prinsesje, Kleine Boodschap, de Kikkerkoning, de Magische Klok, de Put van Vrouw Holle en Sneeuwwitje.

Enkele personages en verhalen uit het Sprookjesbos worden samengebracht in de televisieserie Sprookjesboom, gemaakt door de animatiestudio Motek Entertainment.

Sprookjes[bewerken | brontekst bewerken]

Het zes hectare grote Sprookjesbos van de Efteling is een wandeling door de sprookjesboeken van de gebroeders Grimm, Hans Christian Andersen en Charles Perrault. De Efteling begon als park in 1952 met het Sprookjesbos. Aan het concept ervan is de Efteling door de jaren heen trouw gebleven: regelmatig werden sprookjes vernieuwd en andere sprookjes toegevoegd, waarbij de bijzondere sfeer uit de beginjaren wordt behouden.

Met zorg wordt gewaakt over de erfenis van Anton Pieck, zodat steeds weer nieuwe generaties zich kunnen blijven verwonderen over het hart van de Efteling. De meest recente toevoeging aan het Sprookjesbos is De Zes Zwanen.

Wie vandaag de dag de officiële Sprookjesbosroute volgt, begint aan een lange, nostalgische wandeling langs 30 sprookjes. Een opsomming:

Bij de in- en uitgang van de Indische waterlelies bevindt zich het Openluchttheater, waar vanaf 1998 jaarlijks wisselende kindervoorstellingen worden gegeven, waaronder de Sprookjesboom show.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Sprookjesbos van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.