Naar inhoud springen

Spruce Goose

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hughes H-4 Hercules
Spruce Goose
Fabrikant Hughes Aircraft Company
Lengte 66,74 m
Spanwijdte 97,51 m
Hoogte (vanaf de grond) 25,15 m
Leeggewicht 122.500 kg
Vleugeloppervlak 1.061,80 m²
Max. startgewicht 181.500 kg
Motoren Acht Pratt & Whitney R-4360-4A
28 cilinderstermotoren
Max. stuwkracht per motor 2.240 kW (3.040 PK)
Kruissnelheid 320 km/u
Max. reikwijdte 4827 km
Eerste vlucht 2 november 1947
Laatste vlucht 2 november 1947
Status historisch
Aantal gebouwd 1
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

De Hughes H-4 Hercules, bijgenaamd Spruce Goose, is de grootste vliegboot aller tijden,[1] ontworpen en gebouwd door Howard Hughes' Hughes Aircraft Company. De eerste en enige vlucht die de machine ooit maakte was op 2 november 1947. De H-4 Hercules was decennia lang het vliegtuig met de grootste vleugelspanwijdte (97,51 m) dat ooit vloog, tot op 13 april 2019 de Stratolaunch, met een spanwijdte van 117,35 meter, zijn eerste vlucht maakte.[2]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam de scheepsmagnaat en industrieel Henry J. Kaiser op het idee om enorme vrachtvliegtuigen te bouwen teneinde de Duitse U-boten door de lucht te ontwijken. Hij wendde zich tot Howard Hughes, die een ontwerp maakte.[3] Het toestel werd door de Amerikaanse regering besteld, maar was niet op tijd klaar. Hughes (de bouwer) werd opgeroepen om te getuigen voor een onderzoekscommissie van de senaat. Hij moest uitleggen waarom het toestel niet tijdens de oorlog aan de Amerikaanse luchtmacht was afgeleverd. De commissie ging echter uiteen zonder een eindrapport te hebben afgeleverd. Hughes wilde het contract dat hij had nakomen. Omdat de Amerikaanse regering hem vrijwel geen metaal toewees, bouwde hij de vliegboot grotendeels van gelamineerd berkenhout. Tot Hughes' ergernis gaf de pers het toestel de bijnaam Spruce Goose,[1] wat sparrenhouten gans betekent.

Het vliegtuig was jarenlang in het Californische Long Beach te zien, naast de Queen Mary, en verhuisde ten slotte naar McMinnville in Oregon, waar het sinds 1991 deel uitmaakt van het Evergreen Aviation Museum.

Vergelijking formaat met andere vliegtuigen[bewerken | brontekst bewerken]

Vergelijking van de grootte:
 Spruce Goose

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft media­bestanden in de categorie Hughes H-4 Hercules.
  • (en) Evergreen Aviation Museum