Onderwijs- en cultuurcomplex

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Spuiforum)
Ga naar: navigatie, zoeken

Het onderwijs- en cultuurcomplex (OCC) is een ontwerpplan voor het Spui in het centrum van Den Haag, dat onderdak moet bieden aan het Residentie Orkest, het Nederlands Dans Theater en het Koninklijk Conservatorium. Het OCC, een ontwerp van Jo Coenen, moet in de periode tot juni 2020 in de plaats komen van drie gebouwen: de Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater waarvan het de functies overneemt, en de voormalige huisvesting van het ministerie van Justitie.

Het OCC is de opvolger van het niet uitgevoerde ontwerpplan Spuiforum van Neutelings Riedijk Architecten, dat gebouwd had moeten worden op de locatie van beide theaterzalen, maar ook op een belangrijk deel van het Spuiplein. Het plan om het Spuiforum te bouwen in de periode 2013-2018 werd in 2015 aan het begin van de bouwfase geschrapt.

Aanleiding[bewerken]

Spuiplein met Lucent Danstheater en links de voormalige Philipszaal

De Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater werden in 1987 met minimale financiële middelen gebouwd. Twintig jaar later zijn de zalen 'opgelapt', maar groter onderhoud bleek noodzakelijk. Daarop is discussie ontstaan over de vraag wat verkieslijker was: grondige renovatie van de bestaande theaters of totale nieuwbouw. De gemeente gaf in 2009 de voorkeur aan nieuwbouw, onder meer omdat dit beter aan de eisen van de tijd zou voldoen, de kans zou bieden tot duurzaam bouwen en de mogelijkheid bood om het Koninklijk Conservatorium terug te halen naar het centrum van de stad, waaruit het in de jaren zeventig verdwenen was.

Geschiedenis[bewerken]

Het Office for Metropolitan Architecture maakte op verzoek van de gemeente een stedenbouwkundige visie en in 2010 schreef de gemeente een ontwerpcompetitie uit. Van de zestien inzendingen kwamen er drie op een shortlist voor verdere uitwerking. Neutelings Riedijk Architecten won het uiteindelijk van Zaha Hadid en RAU.

Door de economisch moeilijke situatie en wegens verschillende stedebouwkundige bezwaren nam het draagvlak voor de bouw van het Spuiforum in de Haagse gemeenteraad af, die daarom in 2011 besloot de keuze tussen nieuwbouw of renovatie een jaar uit te stellen. Die tijd kon het College bovendien gebruiken om het liggende ontwerp voor nieuwbouw te versimpelen om zo de kosten verder te drukken. Uiteindelijk heeft de gemeenteraad op 8 november 2012 ingestemd met de bouw van het Spuiforum. Alle collegepartijen stemden voor, alle oppositiepartijen tegen. Er bleef echter veel verzet tegen het project.

Spuiforum[bewerken]

Het oorspronkelijke ontwerp van Neutelings Riedijk voorzag in een nieuw gebouw van ongeveer 66 meter hoog, met een opvallende glazen dakconstructie. Het gebouw was gepland op de plek waar tot 2015 de Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater stonden. De gemeenteraad vroeg het college in 2010 echter te onderzoeken of het gebouw goedkoper gerealiseerd kon worden. Daarop heeft Neutelings Riedijk het ontwerp aangepast. Het gebouw is verlaagd tot bijna 60 meter en er is geschoven met de indeling van de zalen. De meest opvallende aanpassing betreft de draaiing van het gebouw. De nieuwbouw zou nu parallel aan de Turfmarkt komen te staan, dus op het Spuiplein en op de plaats van de Dr. Anton Philipszaal, maar niet langer op de plaats van het Lucent Danstheater. Daardoor zou een groter deel van de plint van het gebouw gebruikt kunnen worden voor horeca en winkels en zou op de plaats van het Lucent Danstheater, pal naast het Mercure-hotel, ruimte ontstaan voor commerciële ontwikkeling. Hoewel er economisch gezien argumenten waren voor de draai van het ontwerp, leidde met name deze aanpassing in architectenland tot veel kritiek.[1]

Ontwerp[bewerken]

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 heeft de oude coalitie niet meer de negentien raadszetels die nodig zijn voor een meerderheid. De nieuwe coalitie heeft besloten het Spuiforumproject te schrappen en een nieuw plan te maken voor de herontwikkeling van zowel de theaters en het Spuiplein als het nabij gelegen ministerie van Justitie. Onder de naam Spuikwartier komen er woningen, hotels, commerciële ruimtes en een onderwijs- en cultuurcomplex.[2]

Het nieuwe ontwerp moet 38 meter hoog worden, de gevel wordt gevormd door een "ritme van vormen die aan stemvorken of bomen doen denken." De ingangen moeten komen aan het Spuiplein en aan de Turfmarkt in de richting van het Centraal station plus een expeditiestraat aan de Schedeldoekshaven. Na twee eerdere toetsingsrondes werd op 14 december 2016 het plan door de Welstandscommissie goedgekeurd. Het complex zal gebouwd worden door Cadanz, een samenwerking van Boele & Van Eesteren en Visser & Smit Bouw. Volgens de planning van december 2016 zal de oplevering in juni 2020 zijn.[3]

Tijdelijke behuizing[bewerken]

Voor podiumkunsten is in 2014 een tijdelijke behuizing geopend die gedurende de bouw van het nieuwe OCC beschikbaar is. Het staat op het voormalige Norfolkterrein in het Scheveningse havengebied.[4] Dit Zuiderstrandtheater zal ten minste vijf jaar in gebruik zijn totdat het nieuwe cultuurcomplex gereed is.

Externe links[bewerken]