Spuiforum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Spuiforum was een nieuw te bouwen theatercomplex in Den Haag dat onderdak moest gaan bieden aan het Residentie Orkest, het Nederlands Dans Theater en het Koninklijk Conservatorium. Het gebouw, een ontwerp van Neutelings Riedijk Architecten, zou op de plaats moeten komen van de Dr. Anton Philipszaal en de Lucent Danstheater en een belangrijk deel van het Spuiplein. Volgens de planning had het Spuiforum moeten worden ontwikkeld en gebouwd in de periode 2013-2018. Het Spuiforumproject werd in 2015 aan het begin van de bouwfase geschrapt. De gemeente werkte vervolgens aan een alternatief plan voor een onderwijs- en cultuurcomplex.

Geschiedenis[bewerken]

Spuiplein met Lucent Danstheater en links de Philipszaal

De Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater werden in 1987 met minimale middelen gebouwd. Twintig jaar later zijn de zalen 'opgelapt' maar groter onderhoud bleek noodzakelijk. Daarop is de discussie ontstaan over grondige renovatie van de bestaande theaters of nieuwbouw. De gemeente gaf in 2009 de voorkeur aan nieuwbouw, onder andere omdat dit beter aan de eisen van de tijd zou voldoen, duurzamer zou zijn en de mogelijkheid bood om het Koninklijk Conservatorium dichter bij het centrum van de stad te halen. Het Office for Metropolitan Architecture maakte op verzoek van de gemeente een stedenbouwkundige visie en in 2010 schreef de gemeente een ontwerpcompetitie uit. Van de zestien inzendingen kwamen er drie op een shortlist voor verdere uitwerking. Neutelings Riedijk Architecten won het uiteindelijk van Zaha Hadid en RAU.

Door de economisch moeilijke situatie en wegens verschillende stedenbouwkundelijke bezwaren nam het draagvlak voor de bouw van het Spuiforum in de Haagse gemeenteraad af. De gemeenteraad besloot daarom in 2011 om een besluit over nieuwbouw of renovatie een jaar uit te stellen. Die tijd kon het College bovendien gebruiken om het liggende ontwerp voor nieuwbouw te versimpelen om zo de kosten verder te drukken. Uiteindelijk heeft de gemeenteraad op 8 november 2012 ingestemd met de bouw van het Spuiforum. Alle collegepartijen stemden voor, alle oppositiepartijen tegen. Er bleef echter veel verzet tegen het project.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 heeft de oude coalitie niet meer de negentien raadszetels die nodig zijn voor een meerderheid. De nieuwe coalitie heeft besloten om het Spuiforumproject te schrappen en een nieuwe plan te maken voor de herontwikkeling van zowel de theaters en het Spuiplein als het achterliggende kantoorgebouw. Er komen woningen, hotels, commerciële ruimtes en een onderwijs- en cultuurcomplex.

Ontwerp[bewerken]

Het oorspronkelijke ontwerp van Neutelings Riedijk voorzag in een nieuw gebouw van ongeveer 66 meter hoog, met een opvallende glazen dakconstructie. Het gebouw was gepland op de plek waar nu de Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater staan. De gemeenteraad heeft het college in 2010 echter gevraagd om te kijken of het gebouw goedkoper gerealiseerd kon worden. Daarop heeft Neutelings Riedijk het ontwerp aangepast. Het gebouw is verlaagd tot bijna 60 meter en er is geschoven met de indeling van de zalen. De meest opvallende aanpassing betreft echter de draaiing van het gebouw. De nieuwbouw zou nu parallel aan de Turfmarkt komen te staan, dus op het Spuiplein en op de plaats van de Dr. Anton Philipszaal, maar niet langer op de plaats van het Lucent Danstheater. Daardoor zou een groter deel van de plint van het gebouw gebruikt kunnen worden voor horeca en winkels en zou op de plaats van het Lucent Danstheater, pal naast het Mercure-hotel, ruimte ontstaan voor commerciële ontwikkeling. Hoewel er economisch gezien dus redenen waren aan te dragen voor de draai van het ontwerp, leidde met name déze aanpassing in architectenland tot veel kritiek. Het volledige ontwerp is te vinden op de website van de Gemeente Den Haag.[1]

Tijdelijke behuizing[bewerken]

Voor podiumkunsten is in 2015 een tijdelijke behuizing tijdens de bouw van het nieuwe Spuiforum gerealiseerd op het voormalige Norfolkterrein in het Scheveningse havengebied. Dit Zuiderstrandtheater zal ten minste drie jaar in gebruik zijn totdat het nieuwe cultuurcomplex gereed is.

Externe links[bewerken]