Spyker F1 Team

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Spyker F1 Team
Formule 1-team
Sakon Yamamoto in actie voor Spyker,  Grand Prix van Italië 2007
Sakon Yamamoto in actie voor Spyker,
Grand Prix van Italië 2007
Algemene informatie
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Basis Silverstone, Northamptonshire Verenigd Koninkrijk
Oprichter(s) Michiel Mol
Leiding Colin Kolles
Technisch directeur James Key
Actieve jaren 2007
Vorige naam Midland F1 Racing
Volgende naam Force India F1 Team
Sportieve prestaties
Aantal F1-races 17
Coureurs-kampioenschap(pen) 0
Overwinningen 0
Aantal podia 0
Totaal punten 1
Aantal polepositions 0
Aantal snelste rondes 0
Eerste Grand Prix Australië 2007
Laatste Grand Prix Brazilië 2007
Noemenswaardige coureurs Vlag van Duitsland Adrian Sutil
Vlag van Nederland Christijan Albers
Vlag van Japan Sakon Yamamoto
Portaal  Portaalicoon   Autosport

Spyker F1 Team was een Nederlands team dat in het seizoen 2007 deelnam aan het wereldkampioenschap van de Formule 1. Spyker F1 was het resultaat van het overkopen van Midland F1 Racing door de Nederlandse ondernemer Michiel Mol. Dit gebeurde al in het seizoen 2006, waardoor het team al vanaf de Italiaanse Grand Prix dat jaar onder de interim naam Spyker MF1 (MF1 slaat op Midland F1) het seizoen afmaakte. MF1 Racing was hiervoor eigendom van het Russische staalbedrijf Midland, dat in handen is van de Russisch/Canadese miljardair Alex Shnaider.

Spyker begon het seizoen 2007 met de Nederlander Christijan Albers en de Duitser Adrian Sutil als coureurs. Als test- en reserverijders zijn de Maleisiër Mohamed Fairuz Fauzy, de Nederlander Giedo van der Garde, de Spanjaard Adrián Vallés en de Duitser Markus Winkelhock aangetrokken.
Albers werd wegens sponsorperikelen na de Grand Prix van Engeland vervangen door testrijder Markus Winkelhock. Die, na een eenmalig optreden, op zijn beurt weer plaats moest maken voor Sakon Yamamoto.

Het team maakte gebruik van Ferrari-motoren. Er werd gereden met de Spyker F8-VII.

Geschiedenis[bewerken]

2006[bewerken]

Tijdens de Grand Prix Formule 1 van Italië in september werd bekendgemaakt dat het zogenaamde M-consortium daadwerkelijk MF1 Racing heeft overgenomen. Men heeft Mike Gascoyne aangenomen om de nieuwe auto te ontwerpen. In totaal is een bedrag van 106,6 miljoen dollar overeenkomen voor de verkoop. Dit bedrag zal in drie termijnen betaald moeten worden. Voor 30 september moet de Nederlandse delegatie 68,6 miljoen dollar betalen. Daarna volgen twee jaarlijkse termijnen van resp. $15 miljoen en $23 miljoen.

2007[bewerken]

Op 10 juli werd bekendgemaakt[1] dat Christijan Albers op non-actief werd gesteld na het uitblijven van betaling van één van zijn sponsors. Testrijder Markus Winkelhock zou hem vervangen tijdens de Grote Prijs van Duitsland op 22 juli, maar niet de vaste tweede rijder van het team worden. Markus Winkelhock reed enkele ronden op de eerste plek tijdens de race op de Nürburgring door na de opwarmronde naar binnen te gaan en zijn banden te wisselen voor regenbanden, aangezien er regen dreigde. De rest kwam later binnen waardoor hij de kop pakte. Hij zou later uitvallen met hydraulische problemen.[2] De Japanner Sakon Yamamoto maakt het seizoen af bij Spyker.

Adrian Sutil bracht een punt binnen voor het team van Spyker. In de Grote Prijs van Japan werd hij negende, maar omdat Vitantonio Liuzzi een overtreding beging en 25 strafseconden kreeg (hij haalde een andere auto in terwijl er gele vlaggen gezwaaid werden), werd Sutil als achtste geklasseerd.

Overname[bewerken]

Op 14 augustus maakte het team bekend dat Michiel Mol als CEO aftrad bij zowel Spyker Cars als Spyker F1. De reden hiervan was dat het team mogelijk na een jaar alweer zou worden verkocht in verband met de tegenvallende financiële resultaten bij Spyker Cars. Daarnaast zou de investering in de nieuwe raceauto voor het seizoen 2007 te groot zijn geweest. Mol zou één van de geïnteresseerden zijn om het team te kopen. Hij benadrukt dat verkoop één van de opties zou kunnen zijn. Mol wordt voorlopig opgevolgd door vicevoorzitter Hans Hugenholtz. Later sprak Hugenholtz het bericht tegen: "Dat is weer zo'n verzinsel van de pers. Wat juist is, is dat Michiel is afgetreden als CEO. En ik ben zijn opvolger. En de reden daarvoor is omdat Michiel een groter aandeel wil kopen in het Formule 1-team. Omdat je als CEO dan mogelijk een conflict of interest hebt, heeft hij ervoor gekozen af te treden als CEO. Het Spyker Formule 1-team is er en zal ook blijven bestaan"[3]

Op 2 september werd bekend dat een consortium van Jan Kuypers en Mounir El Yazidi voornemens was het Formule 1-team over te nemen voor een bedrag van 80 miljoen euro. Het bod werd geaccepteerd door het bestuur van Spyker. [4] In 2008 zal het team uitkomen onder de naam Force India F1 team.

Resultaten[bewerken]

Kleur Resultaat
Goud Winnaar
Zilver 2e plaats
Brons 3e plaats
Groen Gefinisht, in punten
Blauw Gefinisht, geen punten
Paars Niet gefinisht (DNF)
Niet geklasseerd (NC)
Rood Niet gekwalificeerd (DNQ)
Zwart Gediskwalificeerd (DSQ)
Wit Niet gestart (DNS)
Blank Niet deelgenomen
Gewond (INJ)
Uitgesloten (EX)
Vet Poleposition
Schuin Snelste ronde

(vetgedrukte resultaten zijn pole position en schuin gedrukte resultaten zijn snelste rondes)

Jaar Chassis Motor Banden Coureurs 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 Punten WK-plaats
2007 Spyker F8-VII
Spyker F8-VIIB
Ferrari V8 B
Vlag van Duitsland Adrian Sutil 17 DNF 15 13 DNF DNF 14 17 DNF DNF 17 21 19 14 8 DNF DNF
Vlag van Nederland Christijan Albers DNF DNF 14 14 19 DNF 15 DNF 15