Squid Game

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Squid Game
Genre Actie
Drama
Speelduur per afl. 32-62 minuten per aflevering
Bedenker Hwang Dong-hyuk
Hoofdrollen Lee Jung-jae
Park Hae-soo
Wi Ha-joon
Jung Ho-yeon
Regie Hwang Dong-hyuk
Scenario Hwang Dong-hyuk
Land van oorsprong Vlag van Zuid-Korea Zuid-Korea
Taal Koreaans
Productie
Productiebedrijf Siren Pictures Inc.
Uitzendingen
Start 17 september 2021
Afleveringen 9
Seizoenen 1
Netwerk of omroep Netflix
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Squid Game (Hangul: 오징어 게임; Ojing-eo Geim) is een Zuid-Koreaanse dramaserie die op 17 september 2021 is uitgebracht op Netflix.[1][2] De negen afleveringen tellende serie, met Lee Jung-jae, Park Hae-soo en Jung Ho-yeon in de hoofdrollen, vertelt het verhaal van een groep mensen die hun leven wagen in een mysterieus overlevingsspel, waarmee er 45,6 miljard won (ruwweg 33 miljoen euro) gewonnen kan worden. De titel verwijst naar het inktvisspel, het laatste van de zes spellen dat door de deelnemers gespeeld moet worden. Squid Game werd binnen twee weken na uitbrengen in negentig landen de meest bekeken Netflixserie van dat moment.[3]

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.
Nr. in
serie
Nr. in
seizoen
Titel Regie Scenario
1 1 Rood licht, groen licht (무궁화 꽃이 피던 날) Hwang Dong-hyuk Hwang Dong-hyuk
Seong Gi-hun is een niksnut met hoge gokschulden die sinds zijn scheiding bij zijn moeder woont. Hij wordt op de hielen gezeten door zijn schuldeisers en stelt zichzelf en zijn dochtertje – dat met haar moeder inmiddels bij een andere man woont – steeds weer teleur doordat hij nooit geld heeft om wat leuks met haar te ondernemen. Dan ontmoet hij in de metro een zakenman die een potje ddakji met hem speelt en hem daarmee 100.000 won laat winnen. De man geeft hem een visitekaartje en belooft hem nog meer geld als hij het nummer op het kaartje belt en meedoet aan nog een spel. Gi-hun geeft zich op en wordt buiten bewustzijn in een busje naar een afgelegen eiland gebracht. Op het eiland wordt hij wakker in een grote ruimte met bedden en 455 andere mensen. Iedereen draagt hetzelfde trainingspak met daarop een nummer. Gi-hun zelf is nummer 456. Gemaskerde mannen vertellen de 456 mensen dat ze nog kunnen vertrekken als ze dat willen, maar iedereen blijft. Dan krijgen ze een toestemmingsverklaring te tekenen, met drie regels:
 1. Een speler mag niet stoppen met spelen
 2. Een spel weigeren betekent eliminatie
 3. Het spel wordt beëindigd als de meerderheid instemt

Na het tekenen van de verklaring en het maken van een pasfoto worden de 456 spelers op een groot ommuurd terrein gezet, waar ze het kinderspelletje Annemaria koekoek spelen tegen een grote pop. Ze moeten proberen het veld binnen vijf minuten over te steken en mogen niet bewegen wanneer de pop zich heeft omgedraaid om te kijken. De spelers zijn verbaasd en starten het spel wat lacherig. De eerste speler die beweegt in het zicht van de pop, blijkt echter niet "gewoon af" maar wordt op basis van bewegingssensoren doodgeschoten. Na het eerste slachtoffer ontstaat er grote paniek en leggen veel spelers het loodje. De overgebleven spelers spelen verder. Gi-hun weet de oversteek te halen dankzij de tips van speler 218 – Sang-woo, een vriend die hij kent van vroeger – en de fysieke hulp van speler 199. Na vijf minuten wordt iedereen die niet over de lijn is ook doodgeschoten. De overlevenden blijven ontgoocheld achter.

2 2 Hel (지옥) Hwang Dong-hyuk Hwang Dong-hyuk
De 201 spelers die het spel hebben overleefd, willen aanvankelijk niet verder spelen en roepen om regel 3 van de eerder getekende toestemmingsverklaring. Wanneer ze echter horen hoe hoog het prijzengeld in deze fase van het spel al is, en dat het alleen nog maar méér zal worden, begint een deel van de spelers te twijfelen. Uiteindelijk wordt er gestemd, en met een nipte meerderheid van 101 tegen 100 wordt het spel beëindigd. De 201 spelers worden buiten bewustzijn gebracht en teruggebracht naar waar ze vandaan kwamen. Eenmaal thuis blijkt dat voor veel spelers het leven niet veel beter is dan op het eiland. Gi-hun gaat met het visitekaartje van de zakenman naar de politie om te vertellen wat er gebeurd is, maar wordt uitgelachen. Als hij daarna op zoek gaat naar zijn moeder, blijkt zij ondertussen ernstig ziek. Er is veel geld nodig om haar behandeling te betalen. Daarnaast blijkt het gezin van zijn ex-vrouw en zijn dochtertje naar Amerika te gaan verhuizen. Wanneer hij bij thuiskomst een visitekaartje van het spel vindt, besluit hij verder te spelen en wordt hij opnieuw door een busje opgehaald en naar het eiland gebracht. Ook verschillende andere spelers hebben zo hun eigen redenen om weer terug in het spel te komen. Politieagent Hwang Jun-ho heeft het verhaal van Gi-hun opgevangen. Zijn broer is vermist, en in zijn appartement vindt hij een visitekaartje, precies zoals het kaartje waar Gi-hun eerder mee op het politiebureau verscheen. Hij besluit Gi-hun te volgen wanneer deze door het busje wordt meegenomen.
3 3 De man met de paraplu (우산을 쓴 남자) Hwang Dong-hyuk Hwang Dong-hyuk
Agent Hwang Jun-ho slaagt erin om ongezien op het eiland terecht te komen en de plek van een gemaskerde bewaker (bewaker 29) in te nemen. Van de 201 spelers die eerder het spel verlieten, zijn er 187 naar het eiland teruggekeerd. Om de volgende vijf spellen succesvol te beëindigen, gaan Gi-hun met Sang-woo (218), speler 199 en speler 001 – een oude man voor wie Gi-hun inmiddels een zwak heeft ontwikkeld – een bondgenootschap aan. Speler 067 gaat op onderzoek uit en ontdekt dat het volgende spel iets met gesmolten suiker te maken heeft. Ze vertelt dit aan Sang-woo. Vanuit haar Noord-Koreaanse achtergrond zegt het haar verder niets. Sang-woo vermoedt meteen welk spel hij kan verwachten, maar vertelt niets aan zijn bondgenoten. Bij aanvang van het tweede spel moeten alle spelers een figuurtje kiezen: een cirkel, een sterretje, een driehoek en een parapluutje. Sang-woo stelt voor dat ieder van het bondgenootschap in een andere rij gaat staan en kiest zelf de rij van de driehoek. Hij moet even slikken als zijn vriend Gi-hun het parapluutje kiest, maar grijpt niet in. Nadat de keuze is gemaakt, krijgt elke speler een blikje met daarin een dalgona (een plat stukje honingborstplaat) waar het gekozen figuurtje in is gestanst. De spelers krijgen 10 minuten om met een naald het figuurtje ongeschonden uit de dalgona te krijgen. Wie er niet in slaagt, wordt doodgeschoten. Het driehoekje blijkt het meest eenvoudig te verwijderen. Het sterretje, de cirkel en vooral het parapluutje zijn aanmerkelijk moeilijker. Bij toeval ontdekt Gi-hun dat als hij aan de dalgona likt, in plaats van de naald te gebruiken, hij de dalgona ter plaatse van de stans dun genoeg kan maken om het paraplufiguurtje ongeschonden uit het snoepgoed te krijgen. Ook de andere drie bondgenoten weten hun figuurtje in zijn geheel te verwijderen.
4 4 Blijf bij je team (쫄려도 편먹기) Hwang Dong-hyuk Hwang Dong-hyuk
79 Spelers zijn bij het dalgonaspel vermoord. Voor iedere gedode speler gaat er extra geld in de prijzenpot. Speler 271 krijgt ruzie in de slaapzaal met speler 101 en wordt doodgeslagen. Gi-hun is geschokt en roept bij de gemaskerde bewakers om gerechtigheid, maar in plaats van gerechtigheid wordt het lichaam van speler 271 afgevoerd en komt er extra geld in de pot. De spelers schrikken en bereiden zich voor op een moordpartij onder de spelers. Wanneer 's avonds de lichten uitgaan, grijpen speler 101 en zijn bondgenoten hun kans om meer medespelers te elimineren. Wanneer de moordpartij eindelijk door de gemaskerde bewakers wordt gestopt, zijn er nog 80 spelers in leven. Bij het afvoeren van de gedode spelers fluistert een van de gemaskerde bewakers – bewaker 29 – bij Gi-hun in het oor of er een Hwang In-ho onder de spelers is. Gi-hun realiseert zich dat hij van de andere spelers niet weet hoe ze heten en vraagt hen hun namen om ze beter te leren kennen. Ondertussen sluit speler 212, een al wat oudere vrouw met een grote mond, zich aan bij het bondgenootschap van 101 (Deok-su). Ze hebben seks in de doucheruimte en speler 212 laat Deok-su beloven om elkaar tot het eind van het spel te helpen, anders zal ze hem omleggen. Voor het volgende spel moeten de spelers zelf acht teams van 10 spelers maken. Deok-su sluit speler 212 echter uit van zijn team, omdat ze geen gespierde kerel is. Ze neemt haar toevlucht tot het team van Gi-hun. Wanneer de teams zijn samengesteld, blijkt er een potje touwtrekken op het programma te staan. Om de beurt wandelen twee teams naar een platform op grote hoogte, met in het midden een afgrond. Elk team moet proberen om het team tegenover hen in de afgrond te trekken. Het team van Gi-hun bevat drie vrouwen en de oude 001, en moet aantreden tegen tien potige mannen. De oude 001 heeft echter een tactiek in gedachten.
5 5 Een eerlijke wereld (평등한 세상) Hwang Dong-hyuk Hwang Dong-hyuk
Hoewel ze fysiek niet het sterkste team zijn, weet het team van Gi-hun het touwtrekken met tactisch spelen toch te winnen. De 40 overgebleven spelers halen opgelucht adem, en weer komt er geld bij in de pot. Enkele gemaskerde bewakers verdienen stiekem wat bij met de verkoop van organen van overleden spelers. Ze worden hierbij geholpen door speler 111, die dokter is. In ruil voor zijn hulp krijgt hij voorafgaand aan elk spel een aanwijzing over hoe hij het volgende spel kan overleven. De mannen krijgen echter ruzie en worden ontdekt door de andere gemaskerde bewakers en hun aanvoerder, de Frontman. Voor straf wordt speler 111 doodgeschoten, net als de betrokken bewakers. Wanneer alle overgebleven bewakers op appel moeten, blijkt bewaker 29 te ontbreken. Agent Hwang Jun-ho heeft op het eiland een ruimte ontdekt met archiefmappen over het inktvisspel. Uit de mappen blijkt dat dit spel al jaren aan de gang is, elke keer met nieuwe spelers. Hij vindt archieven die teruggaan tot 1988 en ontdekt dat zijn broer de editie van 2015 gewonnen heeft.
6 6 Gganbu (깐부) Hwang Dong-hyuk Hwang Dong-hyuk
De spelers moeten aantreden voor het vierde spel. Hierbij moeten alle spelers tweetallen maken. Uit medelijden kiest Gi-hun uiteindelijk voor de oude man, speler 001. Doordat de dokter, speler 111, de afgelopen nacht is gedood, is er een oneven aantal, en uiteindelijk blijft 212 zonder partner over. Ze vreest voor haar leven. Het blijkt dat de tweetallen tegen elkaar moeten knikkeren. Wie van beiden het spel wint, overleeft het spel. De duo's reageren hier verschillend op. Sang-woo luist zijn partner Abdul Ali (199) erin, net als Deok-su doet met de zijne. Sae-byeok (067) en Gi-hun weten het spel te overleven doordat hun partner zich opoffert. Er zijn ook duo's zonder winnaar, deze worden na afloop allebei doodgeschoten.
7 7 VIP's Hwang Dong-hyuk Hwang Dong-hyuk
Als de zestien overgebleven spelers terugkeren in de slaapzaal, blijkt 212 ook nog in leven te zijn. Speler 69 heeft bij het knikkeren gewonnen van zijn vrouw en knoopt zich op. Het volgende spel begint daarom met 16 spelers. Ze moeten elk een nummer kiezen tussen de 1 en de 16. De nummers representeren de volgorde waarin gespeeld wordt. De spelers moeten binnen een kwartier een lange brug oversteken waarvan de tegels bestaan uit glasplaten. Bij elke stap moeten ze kiezen tussen twee glasplaten. Een van beiden kan twee personen houden, de andere breekt wanneer je erop staat. Op volgorde lopen de spelers over de brug, waarbij de een na de ander door het glas omlaag stort. Terwijl het spel bezig is, worden de spelers bekeken door gemaskerde vips, die per helikopter op het eiland zijn aangekomen en geld inzetten op wie er volgens hen gaat winnen. Ze zijn rijk en verveeld, citeren bekende schrijvers en hebben geen enkele compassie voor wat de spelers overkomt. Een van de vips wordt door een gemaskerde bewaker – naar later blijkt agent Hwang Jun-ho – meegelokt naar een andere ruimte en daar neergeslagen. Vervolgens vlucht Hwang Jun-ho met een duikuitrusting van het eiland af. Wanneer Deok-su, als 9de aan de beurt, weigert om door te lopen, besluit 212 haar beloofde wraak op hem te nemen. Ze grijpt hem vast en samen storten ze door de volgende glasplaat omlaag. De speler die als dertiende aan de beurt is, heeft in een glasfabriek gewerkt en kan aan de breking van het glas zien welk van de glasplaten stevig is en welke niet. Zo komen hij en Sang-woo, Sae-byeok en Gi-hun, die achter hem lopen, veilig een paar glasplaten verder. Onaangenaam verrast door zoveel gemak, besluit de spelleider het licht in de grote hal uit te doen, waardoor de spelers alsnog moeten gokken voor hun laatste paar stappen. Sang-woo wordt ongeduldig en duwt de man vóór hem, die door de volgende glasplaat omlaag valt. Alleen Sae-byeok, Sang-woo en Gi-hun bereiken net op tijd levend de overkant van de brug. Als de tijd om is, worden alle glasplaten van de brug met ultrasoon geluid vernietigd.
8 8 Frontman (프론트맨) Hwang Dong-hyuk Hwang Dong-hyuk
Bij het vernietigen van de brug is een groot stuk glas ongelukkig in de buik van Sae-byeok terechtgekomen. Sae-byeok, Sang-woo en Gi-hun worden deftig aangekleed en krijgen een vette karbonade te eten, maar Sae-byeok krijgt geen hap door haar keel. Na afloop van de maaltijd ruimen de gemaskerde bewakers de tafel af, alleen de vleesmessen laten ze liggen. Later in de slaapzaal is het voor Sang-woo en Gi-hun overduidelijk dat Sae-byeok zeer verzwakt is. Gi-hun ontfermt zich over Sae-byeok en ze wisselen uit wat ze met het geld zouden doen als ze het spel wonnen. In een onbewaakt ogenblik steekt Sang-woo Sae-byeok neer. Hwang Jun-ho heeft inmiddels het vasteland bereikt, maar wordt achtervolgd door bewakers en de Frontman. Wanneer Hwang Jun-ho aan de rand van een afgrond in het nauw gedreven is, doet de Frontman zijn masker af. Het blijkt In-ho, de broer van Jun-ho te zijn. Even probeert In-ho zijn broer aan zijn kant te krijgen, maar als dat niet lukt, schiet hij Jun-ho neer, de kliffen af.
9 9 Een geluksdag (운수좋은날) Hwang Dong-hyuk Hwang Dong-hyuk
Het laatste spel dat er gespeeld gaat worden, is ojingeo (het "inktvisspel"). De laatste die rechtop blijft staan, wint het spel. Wanneer Gi-hun het spel wint en Sang-woo op het punt staat om gedood te worden door een bewaker, grijpt Gi-hun terug op regel 3 van de toestemmingsverklaring: Het spel wordt beëindigd als de meerderheid instemt. De vips zijn verbijsterd, want stoppen zou betekenen dat Gi-hun geen cent mee naar huis neemt. Sang-woo steekt hier echter een stokje voor en slaat de hand aan zichzelf. De Frontman brengt Gi-hun hierop terug naar huis. Als Gi-hun vraagt waarom hij dit alles doet, antwoordt de Frontman dat de mensen als paarden op een racebaan zijn, waar je op kunt gokken en dat hij niet had verwacht dat Gi-hun zo goed kon rennen. Gi-hun wordt vervolgens gekneveld uit de auto gegooid met een pinpas in zijn mond waar het prijzengeld op staat. Hij neemt er een klein geldbedrag van op en gaat naar zijn ouderlijk huis, waar hij zijn moeder dood aantreft. Vervolgens neemt hij een jaar lang geen cent op, tot hij op een avond een nieuw visitekaartje krijgt dat zijn nieuwsgierigheid wekt. Het kaartje brengt hem in een leegstaand kantoorgebouw waar hij speler 001, de oude Oh Il-nam, aantreft. Deze ligt op sterven en heeft Gi-hun bij zich geroepen omdat hij niet snapt dat Gi-hun zijn oude leven heeft opgepakt en het gewonnen geld niet uitgeeft. Ook legt hij uit dat hij een rijke bankier is, die het spel samen met een paar rijke klanten had opgezet om de verveling te verdrijven en weer wat plezier in het leven te krijgen. Deze laatste keer deed hij voor de verandering zelf mee, en daar had hij veel plezier van. Dat daar mensen voor werden opgeofferd, was geen probleem, want de spelers bestonden toch maar uit uitschot waar niemand zich om bekommerde. Gi-hun besluit het roer om te gooien. Hij laat zich een mooi pak en een nieuw kapsel aanmeten en haalt het broertje van Sae-byeok uit het weeshuis. Ook doneert hij een grote som geld aan de moeder van Sang-woo, zodat zij haar stalletje langs de weg voor een echte winkel kan inruilen. In de metro ziet hij op het perron de zakenman met het koffertje, die hem een jaar geleden het visitekaartje gaf, een arme man aanspreken. Gi-hun is te laat om de zakenman te pakken te nemen, maar grist wel het visitekaartje uit de handen van de arme man. Vlak voordat Gi-hun het vliegtuig in stapt om naar zijn dochter in Amerika te gaan, belt hij het telefoonnummer op het kaartje. Refererend aan het gesprek in de auto met de Frontman, meldt hij dat hij geen paard is. Hij zegt dat hij niet snapt hoe de mensen van het inktvisspel zulke gruweldaden tegen mensen kunnen begaan. Wanneer de persoon aan de andere kant van de lijn hem adviseert om voor zijn eigen bestwil in het vliegtuig te stappen, draait Gi-hun zich resoluut om en loopt hij de vliegtuigslurf uit, terug naar de vertrekhal.

Spellen[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Het concept als geheel is erop gericht om met elk spel de spelers te vernederen en zo de geheime organisatie áchter het inktvisspel van vermaak te voorzien, over de ruggen van de deelnemers. Nieuwe spelers worden het spel in gelokt met een potje ddakji en de belofte hier veel geld mee te kunnen winnen. Eenmaal in het spel bestaat het inktvisspel uit zes spellen. Uit de manier waarop in aflevering 7 het vijfde spel wordt geïntroduceerd bij de vips, valt op te maken dat de spellen niet ieder jaar allemaal hetzelfde zijn. Het jaar dat Gi-hun meedoet, zijn de spellen als volgt:

Rekruteringsspel: Ddakji[bewerken | brontekst bewerken]

Doel
Probeer de rode kaart op de grond om te draaien door de blauwe kaart erop te gooien.
Uitleg
Gebaseerd op het Koreaanse kinderspel ddakji. Als je de kaart van je tegenspeler kunt omdraaien door er een blauwe kaart op te gooien, win je het potje.

Spel 1: Annemaria koekoek / een twee drie piano[bewerken | brontekst bewerken]

Doel
Binnen vijf minuten de overkant van het veld bereiken, zonder op een beweging betrapt te worden.
Uitleg
Wanneer het spel begint, staan alle spelers aan één kant van het speelveld. Aan de andere kant van het speelveld staat een enorme animatronic, een bewegende pop in de vorm van een meisje, met de rug naar de spelers gekeerd. De spelers kunnen het veld oversteken als de pop niet kijkt. Maar elke keer wanneer de pop “mugunghwa kkochi pieotseumnida” (letterlijk “de tuinhibiscus staat in bloei”, de Koreaanse versie van het spel Annemaria koekoek/een twee drie piano) heeft gezegd draait ze zich even met het gezicht naar de spelers en controleren haar bewegingssensoren of er niemand beweegt. Wie op bewegen betrapt wordt, is af. Wie niet binnen vijf minuten aan de overkant is, is ook af.
Tactiek
Bij de start van het spel niet te ver achteraan staan, zodat je de vijf minuten haalt, maar ook niet helemaal vooraan, zodat je achter iemands rug kunt schuilen.

Spel 2: Dalgona prikken[bewerken | brontekst bewerken]

Doel
Binnen tien minuten het gestanste figuurtje uit een dalgona (een hard en plat suikerkoekje) halen, zonder het figuurtje te breken.
Uitleg
Bij aanvang van het tweede spel kiezen de spelers een figuurtje: een cirkel, een sterretje, een driehoek of parapluutje. Nadat de keuze voor een figuurtje is gemaakt, krijgt elke speler een dalgona met het gekozen figuurtje erin. Ook krijgt elke speler een prikpen om de groeven van de stans dieper te maken en zo het figuurtje makkelijker te kunnen verwijderen. Wie zijn figuurtje niet op tijd en ongeschonden uit de dalgona heeft gekregen, is af.
Tactiek
De driehoek kiezen als figuurtje, en de dalgona op de stans vochtig maken, zodat het figuurtje loslaat zonder dat er iets gebroken hoeft te worden.

Spel 3: Touwtrekken[bewerken | brontekst bewerken]

Doel
Het team van de tegenstander tot voorbij een vastgestelde lijn naar je toe trekken.
Uitleg
De spelers worden verdeeld in teams van elk 10 personen. Twee teams staan elk aan een uiteinde van een sterk en dik touw. Na het startschot trekken beide teams zo hard mogelijk aan de beide uiteinden, totdat een van beide teams over de lijn wordt getrokken.
Tactiek
Als fysiek zwakker team kan je het toch halen: stel je teamgenoten afwisselend links en rechts op van het touw. Positioneer je sterkste deelnemer aan het uiteinde, en je leider vooraan. Zet je de eerste 10 seconden schrap, en gooi je hele lijf zo ver mogelijk naar achteren. Voel je dat het ritme even stokt aan de overkant? Zet dan je aanval in.

Spel 4: Knikkeren[bewerken | brontekst bewerken]

Doel
Binnen 30 minuten alle 10 de knikkers van de tegenstander bemachtigen.
Uitleg
De spelers maken tweetallen, en elke speler krijgt een zakje met 10 knikkers. De tweetallen spelen tegen elkaar en bepalen onderling welk spel er gespeeld wordt om elkaars knikkers te kunnen winnen. Wie na 30 minuten geen 20 knikkers bezit, is af.

Spel 5: De glazen brug[bewerken | brontekst bewerken]

Doel
Binnen 16 minuten de overkant van de brug bereiken.
Uitleg
De spelers bepalen eerst in welke volgorde het spel gespeeld gaat worden. Daarna steken de spelers in die volgorde een voor een de glazen brug over. De brug bestaat uit twee parallelle rijen met glasplaten van elk ongeveer een vierkante meter. Bij elke stap voorwaarts moet er gekozen worden tussen de linker en de rechterplaat. Een van beide platen kan twee personen houden, de andere breekt wanneer je erop staat.
Tactiek
Als een van de laatste spelers de brug nemen

Spel 6: Het inktvisspel[bewerken | brontekst bewerken]

Doel
Als laatste overeind blijven staan
Uitleg
Er wordt eerst geloot wie aanvallend en wie verdedigend speelt. Daarna proberen beide partijen overeind te blijven.

Personages[bewerken | brontekst bewerken]

Hoofdrollen[bewerken | brontekst bewerken]

Seong Gi-hun (Lee Jung-jae)
Nummer 456 van het spel en hoofdpersoon van de serie. Hij heeft een gokverslaving en woont sinds zijn scheiding in bij zijn moeder. Zijn ex-vrouw en zijn dochtertje wonen bij een man in een rijk deel van de stad. Gi-hun heeft geld nodig om zijn gokschulden af te betalen en om eindelijk zijn dochtertje te kunnen verwennen. Na de eerste ronde van het spel komt daar ook nog een ziekenhuisrekening van zijn zieke moeder bij.
Cho Sang-woo (Park Hae-soo)
Nummer 218 en een jeugdvriend van Gi-hun. Opgeleid aan de Nationale Universiteit van Seoul belandde hij in het management van een grote investeringsmaatschappij. Door verkeerde investeringen en speculaties met verduisterd geld van klanten bouwde hij een schuld van 6 miljard won op, en wordt hij nu gezocht door de politie.
Kang Sae-byeok (Jung Ho-yeon)
Nummer 067 van het spel, en zakkenroller in het dagelijks leven. Ze is met haar kleine broertje gevlucht uit Noord-Korea, maar heeft haar broertje daarna noodgedwongen in een weeshuis achtergelaten. Ze heeft geld nodig om haar ouders uit Noord-Korea te laten smokkelen en haar broertje uit het weeshuis te halen.
Oh Il-nam (O Yeong-su)
Nummer 001 van het spel. Il-nam is een van de oudste deelnemers en heeft een zware hersentumor. Hij sterft liever al spelende in het spel, dan dat hij daarbuiten op zijn dood wacht.
Jang Deok-su (Heo Sung-tae)
Nummer 101 van het spel, een harteloze crimineel met een slangentatoeage in zijn nek. Hij heeft schulden bij zijn baas in het criminele circuit en gokschulden op de Filippijnen.
Abdul Ali (Anupam Tripathi)
Nummer 199 van het spel, een Pakistaanse immigrant die belazerd wordt door zijn baas in de fabriek en daarom zijn gezin niet kan onderhouden. Hij is sterk en heeft het hart op de goede plaats.
Han Mi-nyeo (Kim Joo-ryoung)
Nummer 212 van het spel, manipulatief en een zelfverklaarde alleenstaande moeder. Eenmaal in het spel probeert ze aanvankelijk om Deok-su (nummer 101) voor haar karretje te spannen. Wanneer die haar bedriegt, doet ze er alles aan om wraak te nemen.
Hwang Jun-ho (Wi Ha-joon)
Agent die op zoek is naar zijn vermiste broer.

Bijrollen[bewerken | brontekst bewerken]

Andere spelers[bewerken | brontekst bewerken]

 • Yoo Sung-joo als Byeong-gi (speler 111), een dokter die in het geheim een groep corrupte bewakers helpt bij het oogsten van organen van overleden spelers, in ruil voor voorkennis over de spellen die gespeeld gaan worden. Hij zoekt bescherming bij Deok-su (speler 101), in ruil voor het delen van voorkennis.
 • Lee Yoo-mi als Ji-yeong (speler 240), een jonge vrouw die net is vrijgelaten uit de gevangenis, waar ze heeft gezeten voor het ombrengen van haar gewelddadige vader.
 • Kim Si-hyun als speler 244, een pastor die hernieuwd vertrouwen in zijn geloof krijgt tijdens zijn verblijf op het eiland.
 • Lee Sang-hee als speler 017, een medewerker uit een glasfabriek met meer dan 30 jaar ervaring in het glas maken.
 • Kim Yun-tae als speler 069, een man die samen met zijn vrouw (speler 070) aan het spel meedoet. Nadat zijn vrouw dood gaat tijdens het vorige spel, hangt hij zichzelf op.
 • Lee Ji-ha als speler 070, een vrouw die samen met haar man (speler 069) aan het spel meedoet.
 • Kwak Ja-hyoung als speler 278, een van de handlangers van Deok-su.
 • Chris Chan als speler 276, een speler die zich voegt bij het team van Gi-hun bij het touwtrekken.

Overig[bewerken | brontekst bewerken]

 • Kim Young-ok als Gi-huns moeder
 • Cho Ah-in als Seong Ga-yeong, Gi-huns dochter
 • Kang Mal-geum als Gi-huns ex-vrouw en de moeder van Ga-yeong
 • Park Hye-jin als Sang-woos moeder
 • Park Si-wan als Kang Cheol, het kleine broertje van Sae-byeok
 • Gong Yoo als rekruteerder

Grafische vormgeving[bewerken | brontekst bewerken]

De geheime organisatie die het inktvisspel heeft opgezet, gebruikt in haar grafische vormgeving veelvuldig de cirkel, de driehoek en het vierkant. Deze symbolen maken deel uit van het spelbord van ojingeo (het inktvisspel dat gespeeld wordt als laatste onderdeel van het hele Squid Game-concept), en komen terug op onder meer visitekaartjes en de maskers van de bewaking.

De kledingkeuze voor de bewaking werd ingegeven door de gedachte dat ze in hun doen en laten verbeeld moesten worden als totaal tegengesteld aan de spelers. Terwijl de karakters van de spelers werden uitgediept, zouden de bewakers slechts mieren moeten verbeelden in een mierennest: onpersoonlijk, uniform en onherkenbaar. De drie symbolen zouden daarbij de sociale klassen van de bewakers aangeven; de arbeiders met een cirkel, de soldaten met een driehoek en de managers met een vierkant.[4] Het uiterlijk van de geheel in het zwart geklede Frontman was onder meer gebaseerd op het personage Darth Vader uit Star Wars. Zijn masker lijkt meer op een gezicht dan dat van de gewone bewakers, omdat hij net iets meer persoonlijkheid heeft (of is toegestaan te hebben).[5]

Het trappenhuis waarmee de spelers zich verplaatsen tussen hun slaapvertrek en de verschillende spellen, is gebaseerd op de lithografie "Relativiteit" van Escher.[6] Hoewel het trappenhuis in de serie geen natuurwetten tart – iets wat de lithografie wél doet – versterkt het volgens de makers het gevoel dat de spelers zich in een compleet absurde wereld bevinden.[7] Mierenkolonies vormden de inspiratiebron voor het uitgebreide gangenstelsel tussen de speelvelden, het slaapvertrek en het kantoor van de Frontman.[8]

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

In september 2019 kondigde Netflix de productie van de serie aan, toen nog onder de werktitel Round Six.[9] Filmregisseur Hwang Dong-hyuk schreef het script en werd verantwoordelijk voor de regie. Met de serie wilde hij een allegorie maken over de extreme onderlinge competitiestrijd van de moderne mens in een kapitalistische samenleving, met personages waarin de kijker zich kan herkennen. Om de competitiestrijd uit te beelden, koos hij voor eenvoudig te begrijpen kinderspelletjes, zodat de nadruk kon liggen op de personages, en de kijker niet afgeleid zou worden door het moeten uitleggen van spelregels.[10]

Bij het uitkomen van de serie gaf Hwang aan dat het maken van de serie een pittige klus voor hem was geweest. Mocht er een tweede seizoen nodig zijn, dan zou hij dat niet langer in zijn eentje doen, maar een team om zich heen willen verzamelen om samen aan de regie en het script te werken.[10] Acteur Lee Jung-jae, die hoofdpersoon Gi-hun speelde, gaf kort na het uitbrengen van de serie te kennen dat hij openstaat voor het meedoen aan een eventueel vervolg.[11]

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

Squid Game werd binnen twee weken na uitbrengen in negentig landen de meest bekeken Netflixserie van dat moment.[3]

Hoewel de serie was bedoeld voor kijkers van 16 jaar en ouder, sloeg het concept ook aan bij jongere kinderen. Verschillende scholen uitten richting de ouders hun bezorgdheid over het feit dat kinderen met de serie geconfronteerd werden, nadat men constateerde dat spellen uit de serie op het schoolplein gespeeld werden.[12][13][14] Niet overal verliep dat even vreedzaam; een basisschool in het Belgische Erquelinnes haalde het nieuws doordat verliezers van een potje 1-2-3 piano van de andere spelers een pak slaag kregen.[15]

De Nederlandse ondertiteling kon niet ieders goedkeuring wegdragen. Voor Squid Game liet Netflix, net als bij veel andere niet-Engelstalige series, eerst een Engelse vertaling maken, die vervolgens als mal voor andere talen werd gebruikt. Dit leverde niet alleen vertaalfouten en anglicismen op, maar ook ging er culturele nuances verloren. [16]

Duolingo, een app voor taalcursussen, concludeerde dat Squid Game de interesse voor het Koreaans had aangewakkerd. Met een toename van 40% van het aantal cursisten in de Verenigde Staten, en 76% in het Verenigd Koninkrijk was het met 7,6 miljoen cursisten Koreaans half oktober 2021 de snelstgroeiende taal op het platform. [17]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

 • Alice in Borderland, Japanse manga en tv-serie, waarin spellen overleefd moeten worden om aan een alternatieve werkelijkheid in Tokio te ontsnappen.
 • De Hongerspelen, Amerikaanse boeken- en filmserie, waarin tieners in opdracht van de overheid ieder jaar een spel op leven en dood moeten spelen
 • The Jump, een op het zesde spel in de serie gebaseerde quiz die sinds 21 oktober 2023 in Nederlandwordt uitgezonden. Kandidaten moeten net als in dat spel een brug oversteken. Ze krijgen steeds een serie stellingen te zien waarvan er slechts één goed is. Als een kandidaat hierop springt, blijft deze staan. Kandidaten die op een verkeerd antwoord springen, vallen naar beneden.
 • Squid Game: The Challenge, een realityversie van de serie, waarbij de spellen uit de serie in het echt worden nagespeeld met als inzet een prijs van 4,56 miljoen dollar. Deze serie wordt in het najaar van 2023 op Netflix uitgezonden. Aan deze serie doet ook een Nederlander mee, Dylan Daimin.[18]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]