Srivatsa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
05-10-2015

Genomineerd   Deze pagina is genomineerd voor verwijdering

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia, vindt dat deze pagina in deze vorm niet binnen de Wikipedia-encyclopedie past. De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst.

De reden die hiervoor is opgegeven, luidt: Van de tekst van het artikel klopt echt helemaal niets. Zie Overleg:Srivatsa

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel minstens twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Als je het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet om het te verbeteren. Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden.

Pas als het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, kan deze melding verwijderd worden. Geef dit aan op de lijst door het toevoegen van de reden. (/)

Srivatsa

De Srivatsa (Sanskriet) is een oneindige knoop en geldt binnen het Tibetaans boeddhisme als een van de 8 gelukssymbolen. De 8 gelukssymbolen komen als groep veelvuldig voor in tempels en stoepa's en op kleden, gebruiksvoorwerpen en kleding. Individueel hebben ze allemaal een eigen betekenis.

De overige acht gelukssymbolen zijn:

Tibetaans boeddhisme[bewerken]

In het Tibetaans boeddhisme staat de Srivatsa voor het karmische aspect 'oorzaak en gevolg'. Het is een oneindige knoop waar geen begin en geen einde in zit. Het zou koning Songtsen Gampo (615-649), 32e koning van Tibet zijn geweest die het Tibetaanse schrift ontwikkeld heeft en de Srivatsa geïntroduceerd heeft als symbool in het Tibetaanse boeddhisme en het tantrisme.