St. John's International Airport

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
St. John's International Airport
St. John's International Airport
IATA: YYT ICAO: CYYT
Algemene informatie
Opgericht 15 december 1941
Type Publiek
Eigenaar Transport Canada
Plaats St. John's, Newfoundland
Hoogte 141
Coördinaten 47° 37′ NB, 52° 45′ WL
Website stjohnsairport.com
Locatie in Canada
St. John's International Airport (Canada)
St. John's International Airport
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
02/20 1.533 Asfalt
11/29 2.591 Asfalt
16/34 2.135 Asfalt
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart
Luchtbeeld van St. John's International Airport
Toestel van Air Canada aan een van de gates
Check-inbalies in de luchthaven

St. John's International Airport is een luchthaven gelegen in St. John's, de hoofdstad van de Canadese provincie Newfoundland en Labrador. Ze is in bezit van Transport Canada en wordt geëxploiteerd door St. John's International Airport Authority Inc. Het vliegveld bedient voornamelijk het schiereiland Avalon, wat met de Metropoolregio St. John's goed is voor ongeveer de helft van de inwoners van het eiland Newfoundland.

De luchthaven is een hub voor twee maatschappijen, namelijk PAL Airlines en Cougar Helicopters.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Vroege jaren[bewerken | brontekst bewerken]

De bouw van de luchthaven begon in april 1941 en ze werd geopend op 15 december 1941, als Torbay Airport, naar het nabijgelegen Torbay. Initieel werd de luchthaven gemeenschappelijk gebruikt als vliegbasis voor de Royal Canadian Air Force (RCAF), de Royal Air Force (RAF) en de United States Army Air Forces (USAAF). Deze inzet liep tot december 1946. De eerste passagiersterminal werd gebouwd in 1943. Dit kleine houten gebouwtje werd later vervangen door een stenen bouwwerk in 1958. De eerste reguliere passagiersvlucht was een Lockheed Lodestar toestel van Trans-Canada Air Lines, de toenmalige naam van Air Canada dat op 1 mei 1942 landde met vijf passagiers en drie bemanningsleden. Daarvoor was er wel reeds in oktober 1941 een noodlanding geweest wegens stormweer van een commerciële vlucht met een B-24 Liberator van British Overseas Airways Corporation die transport uitvoerde van Schotland naar Gander.

Op 1 april 1946 ging het luchthavenbeheer over naar een civiele operator. De aanwezigheid van Amerikaans militair personeel maakte dit evenwel een moeilijke samenwerking, waarna het luchthavenbeheer op 1 april 1953 terug overging naar het Canadese Ministerie van Defensie (met personeel van de RCAF). De United States Air Force (USAF) bleef actief op de basis van Torbay tot 1 april 1964, toen de RCAF de controle terug overgaf aan de civiele operator en de luchthaven als "St. John's International Airport" uitsluitend voor civiel gebruik werd voorbehouden.

In 1998 werd de luchthaven geprivatiseerd. Sindsdien verdubbelde het aantal passagiers. In 2016 waren er circa 1.600.000 passagiers. In 2019 vertrokken er vanuit St. John's dagelijks zo'n 80 vluchten naar 21 bestemmingen in Canada, de Verenigde Staten, de Caraïben en Europa (enkel Londen).[1] Een deel van deze bestemmingen wordt seizoensgebonden bediend.

Maatschappijen en bestemmingen[bewerken | brontekst bewerken]

Maatschappij Bestemmingen (2023)
Air Canada Toronto–Pearson
Air Canada Express Halifax
Air Canada Rouge Montréal–Trudeau
Air Saint-Pierre Vlag van Saint-Pierre en Miquelon Saint-Pierre
Flair Airlines Seizoensgebonden: Kitchener/Waterloo, Toronto–Pearson (vanaf 2024)
Lynx Air Montréal–Trudeau, Toronto–Pearson
PAL Airlines Deer Lake, Churchill Falls, Gander, Goose Bay, St. Anthony, Wabush
Porter Airlines Halifax, Toronto–Pearson
Sunwing Airlines Seizoensgebonden: Vlag van Mexico Cancún, Vlag van Cuba Cayo Coco, Vlag van Jamaica Montego Bay, Vlag van Dominicaanse Republiek Punta Cana, Vlag van Cuba Varadero
WestJet Calgary, Toronto–Pearson
Seizoensgebonden: Edmonton, Vlag van Verenigd Koninkrijk London Gatwick (vanaf 2024), Vlag van Verenigde Staten Orlando, Vlag van Verenigde Staten, Tampa (vanaf 2024)

Startbanen[bewerken | brontekst bewerken]

Op dit moment heeft St. John's heeft drie start-en landingsbanen in gebruik:

  • baan 11/29 met een lengte van 2.591 meter en een breedte van 61 meter, standaard de landingsbaan en daarom ook uitgerust met een approach lighting system
  • baan 16/34 met een lengte van 2.135 meter en een breedte van 61 meter, standaard de baan voor de opstijgende vliegtuigen
  • de derde baan, 02/20, met een lengte van 1.533 m en breedte van 30 m wordt wanneer nodig voor kleinere toestellen ingezet

De start- en landingsbaan 11/29 was ook als een van vijf Canadese landingsbanen aangewezen voor de Space Shuttle als een noodlanding gemaakt zou moeten worden.

Kaart van St. John's International Airport
Zie de categorie St. John's International Airport van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.