St. Marys River (Michigan-Ontario)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
St. Marys
Satellietfoto van de rivier, met linksboven het Bovenmeer, en aan de onder- en rechterkant het Huronmeer
Lengte 120 km
Hoogte (bron) 183 m
Hoogte (monding) 176 m
Verhang 0,06 m/km
Bron Bovenmeer
Monding Huronmeer
Stroomgebied Saint Lawrence
Afvloeiing via HuronmeerSt. Clair RiverSaint ClairmeerDetroitEriemeer NiagaraOntariomeerSaint LawrenceAtlantische Oceaan
Stroomt door Verenigde Staten en Canada
Bevaarbaar over 120 km
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De St. Marys River (Frans: Riviére Sainte-Marie) is een 119,9 kilometer lange rivier die de verbinding vormt tussen het Bovenmeer (Whitefish Bay) en het Huronmeer. Daarnaast vormt de rivier hier ook de grens tussen Canada (Ontario) en de Verenigde Staten (Michigan), wat inhoudt dat ze ook een grensrivier is. Het verval over de totale lengte van de rivier bedraagt 7 meter. Dit verval komt deels van de St. Marys Rapids, stroomversnellingen in het traject van de rivier vlak na de uitstroom uit het Bovenmeer.

Aan deze rivier is ook de tweelingstad Sault Ste. Mary gelegen, bestaande uit het Canadese Sault Ste. Marie en het kleinere Amerikaanse Sault Ste. Marie. Beide steden worden verbonden door de Sault Ste. Marie International Bridge over de St. Marys River.

Om het verval te overkomen gebruikt de scheepvaart de Soo Locks en het bijhorende Sault Ste. Marie Canal en St. Marys Falls Canal. De Soo Locks vormen het drukste sluizenstelsel in de wereld, met zo'n 10.000 passerende schepen per jaar, ondanks het feit dat de schutsluizen in het stelsel tussen januari en maart gesloten zijn vanwege ijsvorming in de meren.