St Hilda's College (Oxford)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
St Hilda's College
St Hilda's College
Latijnse naam Collegium Sanctae Hildae
Motto non frustra vixi (Ik heb niet tevergeefs geleefd)
Locatie Oxford, Engeland
Opgericht 1893
Rector Sir Gordon Duff
Studenten 400 (undergraduate), 175 (graduate)
Lid van Universiteit van Oxford
Website
Wapen
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

St Hilda's College is een van de 38 colleges van de Universiteit van Oxford in Engeland, Groot-Brittannië. Het college is vernoemd naar de Angelsaksische heilige Hilda van Whitby en werd in 1893 opgericht als onderwijsinstelling voor vrouwen. St Hilda's liet tot 2008 enkel vrouwen toe en was – nadat Somerville College in 1994 mannen ging toelaten – het laatste niet-gemengde college van de universiteit. Tegenwoordig telt St Hilda's College bijna evenveel vrouwelijke als mannelijke bachelor- en masterstudenten.

De huidige rector is Sir Gordon Duff. Hij vervult deze functie sinds 2014 en wordt op 1 februari 2022 opgevolgd door professor Sarah Springman.[1]

St Hilda's College ontving in 2018 £ 52,1 miljoen aan schenkingen. Het totale vermogen van het college was £ 113,4 miljoen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Dorothea Beale (die ook aan het hoofd stond van Cheltenham Ladies' College) richtte St Hilda's College in 1893 op als St Hilda's Hall. Het college was tot 2008 enkel toegankelijk voor vrouwen. Terwijl andere colleges van de Universiteit van Oxford geleidelijk overgingen op gemengd onderwijs werd hierover in St Hilda's, aldus een voormalige onderdirecteur, pas in 1997 serieus gediscussieerd. Het ging daarbij uitsluitend over stafposities. Met een kleine meerderheid van stemmen besloot het bestuur op 7 juni 2006 dat mannen en vrouwen tot St Hilda's College konden worden toegelaten als fellow en student. Bij eerdere stemmingen was hiervoor geen meerderheid. Studenten hadden tegen de stemmingen geprotesteerd, omdat die volgens hen op een autoritaire manier werden opgelegd. Alumni betreurden de verandering naar gemengd onderwijs.

In oktober 2007 werd een aanvullend royal charter toegekend en in 2008 kregen mannelijke studenten voor het eerst toegang tot St Hilda's College. Tegenwoordig telt het college bijna evenveel vrouwelijke als mannelijke bachelor- en masterstudenten. Volgens een tussentijdse ranking van de Norrington Table in augustus 2018 behaalde 98 procent van de laatstejaars bachelorstudenten van St Hilda's ten minste een 2i.

Vrouwenroeien[bewerken | brontekst bewerken]

St Hilda's was in 1911 het eerste vrouwencollege in Oxford en Cambridge dat een Vrouwen Acht formeerde. Studente H.G. Wanklyn van St Hilda's richtte de vrouwenroeiclub OUWBC (Oxford University Women's Boat Club) op en zij was stuurvrouw in de eerste Women's Boat Race in 1927 met vijf roeisters van St Hilda's in de boot. In 1969 schreef de Vrouwen Acht van St Hilda's geschiedenis in Oxford als allereerste vrouwelijke ploeg die roeide in de regatta Summer Eights. De vrouwen eindigden als twaalfde.

Documentaire[bewerken | brontekst bewerken]

De studenten van St Hilda's waren het onderwerp van de documentairereeks College Girls van de Britse tv-zender Channel 4. Deze serie werd uitgezonden in 2002.

Gebouwen en tuinen[bewerken | brontekst bewerken]

Milham Ford Building aan de rivier de Cherwell

Het college is gelegen aan Cowley Place, aan het oosteinde van de High Street voorbij de Magdalen Bridge in Oxford. Het is daarmee het enige college van de Universiteit van Oxford dat ten oosten van de rivier de Cherwell ligt. Op het collegeterrein staat een aantal grote gebouwen: Hall Building, South Building, Wolfson Building (geopend in 1964), Garden Building (ontworpen door Alison and Peter Smithson en geopend in 1971) en Christina Barratt Building (geopend in 2001). Voor het in 2018 afgebroken Milham Ford komt het Boundary Building in de plaats (opening in de herfst van 2020). De gebouwen omvatten huisvesting voor studenten, lesruimtes, de bibliotheek, Dining Hall en ruimtes voor de ondersteunende diensten. Het college bezit ook een aantal gebouwen aan Iffley Road en in die wijk Cowley. Het Iffley Road Sports Complex – het voornaamste sportcomplex van Oxford University Sport – is van alle colleges het gemakkelijkst te bereiken vanaf St Hilda's.

Jacqueline du Pré Music Building[bewerken | brontekst bewerken]

Jacqueline Du Pré Music Building

Het Jacqueline du Pré Music Building (JdP) is een concertgebouw dat vernoemd is naar de beroemde celliste Jacqueline du Pré, een honorary fellow van St Hilda's College. Het JdP is in 1995 ontworpen door het architectenbureau van Heyningen and Haward Architects. In het JdP huizen het Edward Boyle Auditorium met een Steinway-vleugel en een aantal oefenruimtes. In 2000 ontwierpen de architecten een nieuwe en grotere foyerruimte: een glazen aanbouw aan de voorgevel van het bestaande muziekgebouw. In het JdP geeft de St Hilda's Music Society regelmatig recitals. Daarnaast worden er concerten gegeven door diverse beroemde artiesten. Muzikanten die de afgelopen jaren in het JdP hebben opgetreden zijn onder meer Steven Isserlis, het Jerusalem Quartet, het Chilingirian Quartet en het Belcea Quartet. Het gebouw wordt ook gebruikt voor amateurtheatervoorstellingen; sinds 2008 brengt de St Hilda's College Drama Society enkele voorstellingen per jaar in het Edward Boyle Auditorium ten tonele.

Tuinen[bewerken | brontekst bewerken]

De collegetuinen liggen langs de oevers van de rivier de Cherwell en een groot aantal collegeruimtes biedt uitzicht op de rivier en de velden. Het college heeft zijn eigen vloot punters waarvan de collegestudenten in de zomermaanden gratis gebruik mogen maken. Door de locatie kampte het nu afgebroken Milham Ford Building van tijd tot tijd met wateroverlast door overstromingen.

Personen verbonden aan St Hilda's College[bewerken | brontekst bewerken]

Rectoren
Alumni
Fellows
Honorary fellows

Galerij

Gallery[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie St Hilda's College, Oxford van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.