St Katharine Docks

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
St Katharine Docks in 2004

De St Katharine Docks, in de London Borough of Tower Hamlets, was een commercieel havendok gelegen aan de noordzijde van de Theems net ten oosten van de Tower of London en de Tower Bridge. Het complex was deel van de haven van Londen in het gebied dat nu bekendstaat onder de naam Docklands, en is tegenwoordig een populair woon- en recreatiecomplex.

Geschiedenis[bewerken]

De naam is afkomstig van een voormalig ziekenhuis uit de 12e eeuw op de locatie. In de 19e eeuw woonden er meer dan 11.000 mensen opeengepakt onder onhygiënische omstandigheden in het gebied. In 1825 werd besloten het gebied te ontwikkelen voor industrie en havenactiviteiten, op basis van een plan ontwikkeld door ingenieur Thomas Telford. Het dokcomplex werd officieel op 25 oktober 1828 geopend en bleek geen commercieel succes. In 1864 ging het samen met de naburige London Docks. St Katharine werd door de Duitse bombardementen in de Tweede Wereldoorlog ernstig beschadigd en daarna niet meer volledig opgebouwd. In 1968 sloot het dok, en werd het verkocht aan het Greater London Council. In de jaren zeventig werden de overgebleven pakhuizen opgeknapt en werd er een jachthaven aangelegd.

Pier[bewerken]

St. Katharine Pier

Vanaf de nabijgelegen St. Katharine Pier, beheerd door de London River Services, kan men gebruikmaken van verschillende watertransportdiensten.