Staalborsthoningzuiger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Staalborsthoningzuiger
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Staalborsthoningzuiger, Cinnyris jugularis
Staalborsthoningzuiger, Cinnyris jugularis
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Nectariniidae (Honingzuigers)
Geslacht:Cinnyris
Soort
Cinnyris jugularis
(Linnaeus, 1766)
Afbeeldingen Staalborsthoningzuiger op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Staalborsthoningzuiger op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De staalborsthoningzuiger (Cinnyris jugularis synoniem: Nectarinia jugularis) is een zangvogel uit de familie van de honingzuigers; dit zijn vogels die foerageren op de nectar van bloemen, maar ook op insecten, vooral in de tijd dat ze jongen verzorgen. Deze honingzuiger wordt ook wel de geelbuikhoningzuiger genoemd. De staalborsthoningzuiger heeft een groot verspreidingsgebied dat reikt van Australië tot India.

Kenmerken[bewerken]

Het zijn kleine vogels, hoogstens 12 cm groot. Zowel het mannetje als het vrouwtje hebben een heldergele buik en een dofbruine rug. Het volwassen mannetje heeft een staalblauwe borst, keel en voorhoofd. Op de Filipijnen zijn er ondersoorten met een oranje band op de borst. In Wallacea en noordelijk Nieuw Guinea hebben sommige ondersoorten een donkere onderzijde en in zuidelijk China en het daaraan grenzende gebied in Vietnam hebben zij een grijswitte buik.

Voorkomen en leefgebied[bewerken]

De staalborsthoningzuiger komt voor in Australië, Papoea Nieuw Guinea, Salomonseilanden, de Filipijnen, Indonesië, Maleisië, Brunei, Singapore, Thailand, Laos, Myanmar, Vietnam, Cambodja, Zuid-China en India. Er worden 21 ondersoorten onderscheiden.[2]

De vogel heeft zich aangepast aan menselijke bewoning en komt voor in dichtbevolkte gebieden en bouwt soms zijn nest in woningen.

Status[bewerken]

De staalborsthoningzuiger heeft een groot verspreidingsgebied en daardoor alleen al is de kans op uitsterven uiterst gering. De grootte van de populatie is niet gekwantificeerd en er is geen aanleiding te veronderstellen dat de soort in aantal achteruit gaat. Daarom staat deze honingzuiger als niet bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.[1]