Naar inhoud springen

Staatshogeschool voor Film, Televisie en Theater Łódź

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Państwowa Wyższa Szkoła Filmowa, Telewizyjna i Teatralna im. Leona Schillera w Łodzi
Staatshogeschool voor Film, Televisie en Theater Łódź
Algemeen
Locatie Łódź
Opgericht 8 maart 1948
Personen
Rector Milenia Fiedler
Studenten 1060 (2011)
Overig
Afkorting PWSFTviT
Website http://www.filmschool.lodz.pl
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Poolse Staatshogeschool voor Film, Televisie en Theater "Leona Schiller" Łódź (Państwowa Wyższa Szkoła Filmowa, Telewizyjna i Teatralna im. Leona Schillera w Łodzi, afgekort PWSFTviT) is een van de belangrijkste filmhogescholen voor regie, camerawerk en toneel.

Tot 1958 bestond de school uit twee geheel gescheiden scholen: een voor acteurs en een voor filmmakers. De scholen werden opgericht te Łódź, omdat deze stad gedurende de Tweede Wereldoorlog aanzienlijk minder schade had geleden dan Warschau en het culturele leven zich na de oorlog er daardoor sneller ontwikkelde. Destijds was het de bedoeling dat de school op termijn zou verhuizen naar Warschau. De toneelschool droeg daarom de naam Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej w Warszawie z siedzibą w Łodz (Nationale Hogeschool voor Theater van Warschau gevestigd te Łódź). De eerste rector van deze toneelschool was de acteur en regisseur Leon Schiller. De filmschool kreeg de naam Wyższa Szkoła Filmowa (Hogere Filmschool), met twee hoofdrichtingen: regie en camerawerk. In 1958 verenigden de beide scholen zich.

Tegenwoordig studeren er omstreeks 1000 studenten aan de hogeschool. In de afdeling regie worden jaarlijks uit een veelheid van aanmeldingen twaalf nieuwe studenten aangenomen, van wie de helft van buiten Polen afkomstig is.

Rectoren[bewerken | brontekst bewerken]

Regisseurs[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

  • (pl) (en) Website van de hogeschool