Staatsinstituut voor Internationale Betrekkingen van Moskou

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Staatsinstituut voor Internationale Betrekkingen van Moskou (Universiteit)
Московский государственный институт международных отношений (университет) Министерства иностранных дел Российской Федерации
Hoofdgebouw van het MGIMO
Afkorting MGIMO University
Locatie Moskou, Vlag van Rusland Rusland
Coördinaten 55° 40′ NB, 37° 29′ OL
Opgericht 14 oktober 1944
Rector Anatoli V. Torkoenov
Studenten 8.372
Personeel 1.432 academici
Website
Detailkaart
Staatsinstituut voor Internationale Betrekkingen van Moskou (Moskou)
Staatsinstituut voor Internationale Betrekkingen van Moskou
Afbeeldingen
College van Ara Papian
Campus van het MGIMO
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs
MGIMO campus van Odintsovo

Het Staatsinstituut voor Internationale Betrekkingen van Moskou (Universiteit) onder het Ministerie van Buitenlandse Zaken van de Russische Federatie (Russisch: Московский государственный институт международных отношений (университет) Министерства иностранных дел Российской Федерации, afkorting MGIMO (МГИМО) is een Russische academische instelling in Moskou geleid door het Russisch Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het instituut wordt beschouwd als een elite-instituut waar heel wat Russische en buitenlandse politieke en economische bewindslieden en de intelligentsia studeerden. Henry Kissinger noemde het MGIMO het Harvard van Rusland. Sinds de oprichting studeerden al meer dan 40.000 studenten aan het MGIMO waarvan 5.500 buitenlanders.

MGIMO biedt opleidingen in internationale betrekkingen, internationale economische relaties, regionale studies, internationaal recht, politieke wetenschappen, publiek en bedrijfsbeheer, journalistiek, publieke relaties, handelszaken en internationaal zakenwezen. De universiteit is wereldwijd de instelling waar vakken in het grootst aantal talen wordt aangeboden, meer bepaald gaat het om 53 talen, waaronder bijvoorbeeld het Nederlands, Afrikaans, Deens, Hebreeuws of Maleis.

De universiteit heeft acht faculteiten, drie instituten en is actief op twee campussen. In 2017 had het instituut een jaarbudget van 1,5 miljard .

Het staatsinstituut ontstond op 14 oktober 1944 als de afsplitsing van de faculteit van internationale betrekkingen van de Lomonosov-universiteit van Moskou bij decreet van de Raad van Volkscommissarissen. Met het ontstaan werd naast het Ministerie van Hoger Onderwijs ook het Ministerie van Buitenlandse Zaken bevoegd voor de onderwijslijn van de instelling. Na 1946 was de toegang ook mogelijk voor studenten van landen van het Warschaupact, de Volksrepubliek China, Mongolië of Cuba. Initieel had de instelling drie faculteiten, internationale en economische wetenschappen en recht. In 1958 kwam het tot een fusie met het Instituut voor Buitenlandse Handel, in 1934 opgericht in Leningrad en nadien naar Moskou verhuisd.

Van zijn oprichting in 1944 tot 1992 was het instituut gevestigd in gebouwen vlak bij het metrostation Park Koeltoery, en dus ook vlak bij het Gorkipark waar het metrostation naar vernoemd is. Tussen 1980 en 1992 begon de verhuizing van faculteiten en onderzoeksgroepen naar een nieuwe campus tussen de stations Prospekt Vernadskogo en Joego-Zapadnaja, zo'n 10 km meer naar het zuidwesten.

Enkele alumni[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende hoogleraren[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Moscow State Institute of International Relations van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.