Staatsmijnen in Limburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Staatmijnen in Limburg
Alle mijnen in Nederlands Limburg; de concessies van de Staatsmijnen zijn weergegeven in roze

De Staatsmijnen in Limburg waren van staatswege geëxploiteerde Nederlandse steenkolenmijnen die gevestigd waren in de provincie Limburg waar ze steenkool ontgonnen in het Zuid-Limburgs steenkoolbekken.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Polygoonjournaal uit 1946. Engelse mijnwerkers bezoeken Limburgs kolengebied.
Polygoonjournaal uit 1963. De mijnindustrieraad van de Staatsmijnen heeft besloten om twee vrije zaterdagen door te werken om extra kolen te krijgen.

Tegen het einde van de negentiende eeuw werd de vraag naar steenkool steeds groter. In 1899 werd door de Nederlandse regering de Commissie voor de Mijnen benoemd om de wenselijkheid van exploitatie van steenkool door de staat te onderzoeken. Nadat deze commissie in 1900 rapport had uitgebracht, besloot de regering een wetsvoorstel in te dienen om staatsexploitatie mogelijk te maken.

Bij mijnwet van 24 juni 1901 werd beschikt dat van staatswege in Limburg kolenmijnen zouden worden geëxploiteerd. Krachtens deze wet werd het gehele Zuid-Limburgse kolengebied, voor zover nog niet aan particulieren in concessie gegeven, voor ontginning toegewezen aan de staat. De staat werd hierbij concessionaris en kreeg de betreffende mijnen in eigendom. De wetgeving was een reactie van de overheid op initiatieven van privékapitaalverschaffers, die in het laatste kwart van de negentiende eeuw al begonnen waren met de particuliere mijnbouw in Nederland.

Om een en ander tot uitvoer te brengen werd op 1 mei 1902 de door de staat gefinancierde onderneming Staatsmijnen in Limburg opgericht. De eerste directeur hiervan was H.J.E. Wenckebach.

De volgende Staatsmijnen zijn in Limburg in bedrijf geweest:

De Staatsmijn Beatrix (1954) bij Vlodrop is nooit in productie genomen. De aanleg werd gestopt na voltooiing van twee schachten.

Het voormalig hoofdkantoor van de Staatsmijnen was sinds 1906 gevestigd in Heerlen. Het gebouw werd vanaf 1986 in diverse fasen gesloopt. Staatsmijnen (sinds 1973 DSM) verhuisde naar een nieuw kantoorgebouw elders in de stad.

N.V. Van Driel's Stoomboot- & Transportondernemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De oudste Rijnrederij voor massagoed sinds 1888 met hoofdkantoor te Rotterdam werd in 1939 overgenomen door de Staatsmijnen. De Maas van Maasbracht tot Mook was in 1928 bevaarbaar gemaakt voor schepen tot 2000 ton. In hetzelfde jaar werd het Maas-Waalkanaal tussen Mook en Weurt bij Nijmegen voltooid. Hierdoor ontstond er een goede verbin­ding van de Maas met de Waal en de Rijn en via deze rivieren met de overige delen van Nederland en met Duitsland, Frankrijk en Zwitserland tot Bazel toe. In eerste instantie werd er met sleepschepen gewerkt, die voornamelijk kolen en cokes, maar ook kunstmest en andere chemische producten vervoerden. Na de oorlog werd besloten om over te stappen van sleep- op motorboten voor verkeer op lange afstand[1].

Spoorwegbedrijf van de Staatsmijnen[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de afvoer van de kolen maakte de Staatsmijnen gebruik van het eigen Mijnspoor Staatsmijn Maurits - Staatsmijn Hendrik. Deze dubbelsporige spoorlijn liep van de Staatsmijn Hendrik naar de staatsmijn Emma, via station Nuth en Staatsmijn Maurits, naar de haven van Stein aan het Julianakanaal. Hierop reed men met eigen locomotieven en speciale goederenwagens. Voor personenvervoer van belangrijke gasten had men een eigen Pullmanrijtuig beschikbaar, dat nu in het bezit is van de ZLSM en in originele staat is gerestaureerd.

De Staatsmijn Hendrik werd in 1963 geïntegreerd met de Staatsmijn Emma, waarna de combinatie Staatsmijn Emma-Hendrik genoemd werd. De Nederlandse Staatsmijnen zijn later overgegaan in Koninklijke DSM NV.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Het oude logo van de staatsmijnen toont de Van Itersonkoeltorens van de Staatsmijn Emma
  • Vindplaatsen van fossielen: op het stort van de voormalige mijn Laura in Eygelshoven en de Staatsmijn Emma-Hendrik te Brunssum kan men nog fossielen aantreffen uit het Carboon.
  • Op de plaats van het voormalige hoofdkantoor van de Staatsmijnen, ook wel "boerderij" genoemd in de volksmond, gelegen in het centrum van Heerlen, staat nu het winkelcentrum Corio Center Heerlen.
  • Er werden door Staatsmijnen achtereenvolgens drie personeelsbladen uitgegeven: Stukkool (1929-1942), Steenkool (1946-1955) en Nieuws van de Staatsmijnen (1952-1975).

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie State mines in Limburg (Netherlands) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.