Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau
het Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau
het Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau
Openingsdatum juni 1947
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau (Pools: Państwowe Muzeum Auschwitz-Birkenau) is een herdenkingsmonument en museum in de Poolse stad Auschwitz. Het museum omvat onder meer de concentratiekampen Auschwitz I en Auschwitz II-Birkenau. Het is opgedragen aan de slachtoffers van beide kampen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het museum doet onder meer onderzoek naar de toedracht en uitvoering van de Sjoa in het algemeen en Auschwitz in het bijzonder.

Geschiedenis[bewerken]

Direct na de oorlog werd er nauwelijks aandacht besteed aan het onderhoud van Auschwitz en de diverse kampen raakten in verval. In 1946 kwam het kamp onder beheer te staan van het MKiS. Begin 1947 presenteerde Ludwik Rajewski, hoofd van de afdeling Musea en Monumenten van het MKiS, een plan om in Auschwitz I het herinneringscentrum en museum te vestigen. In juni 1947 werd een tentoonstelling geopend in Auschwitz I. Deze tentoonstelling werd in 1950 uitgebreid en in 1955 werd de tentoonstelling geheel vervangen door een nieuwe.

Collectie[bewerken]

In het museum bevinden zich grote aantallen schoenen, koffers en andere spullen van de slachtoffers. Er is een vitrinekast van circa dertig meter lang die in zijn geheel is gevuld met het afgeschoren haar van de gevangenen.

Er zijn vanaf de oprichting nationale tentoonstellingen in de blokken. In blok 21 bevindt zich de Nederlandse expositie[1] en blok 20 de Belgische.[2]

Externe link[bewerken]