Stad Niks

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stad Niks
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Stad Niks (Friesland)
Stad Niks
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Waadhoeke Waadhoeke
Coördinaten 53° 18′ NB, 5° 39′ OL
Overig
Postcode 9076
Woonplaats (BAG) Sint Annaparochie
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Stad Niks of Stad-Niks (Bildts: De Stad Niks) is een buurtschap in de gemeente Waadhoeke, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt bij de Waddenzee, even ten noorden van Nij Altoenae en ten westen van Nieuwebildtzijl. De bewoning van de buurtschap ligt aan de Nieuwe Bildtdijk en een stukje van de Schuringaweg. Het wordt soms ook bij de buurtschap Zwarte Haan gerekend omdat het geen directe verbinding meer heeft met het dorp Sint Annaparochie, waar het formeel onder valt, doordat Nij Altoenae in 2006 een zelfstandig dorp is geworden.

Het is door die nieuwe situatie dat het vaker als een eigen plaats wordt gezien. In 1850 werd het al wel aangeduid op de kaart van Eeckhoff als een klein buurtje rond het Strandhuis Den Bildtpollen. Als huisnaam komt het in 1853 ook voor. In de 20ste eeuw werd het meer als een streekduiding gezien. De plaatsnaam zou gekscherend zijn ontstaan, in de betekenis van een plaatsje van niets.

De buurtschap kent onder meer een eigen camping. Door de buurtschap stromen de Nieuwe Vaart en de Nieuwe Bildtdijkstervaart.

Strandhuis Den Bildtpollen