Stad van de Zon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stad van de Zon
Wijk van Heerhugowaard
Map - NL - Heerhugowaard - Wijk 17 Stad van de Zon - Buurt 00 Stad van de Zon.svg
Kerngegevens
Gemeente Dijk en Waard
Plaats Heerhugowaard
Coördinaten 52°38'49"NB, 4°48'32"OL

Stad van de Zon is een nieuw stedelijk gebied aan de zuidkant van de plaats Heerhugowaard, grenzend aan de gemeente Alkmaar. Op circa 118 hectare grond zijn in 2009 ruim 2950 woningen en tal van voorzieningen gerealiseerd. De Vinex-locatie wordt vervlochten in het recreatiegebied Park van Luna dat ruim 179 hectare groot is.

Emissieneutrale wijk[bewerken | brontekst bewerken]

Bijzonder aan de Stad van de Zon is dat in het centrale deel, het Carré, wordt gestreefd naar CO2-emissieneutraliteit. De wijk moet zelf net zoveel energie opwekken als zij met al haar functies (wonen, werken, verkeer) verbruikt. De Stad van de Zon is op dit moment[(sinds) wanneer?] de grootste energieneutrale wijk ter wereld.[1]

De actieve zonne-energie wordt geleverd door het toepassen van 3,75 MW photovoltaïsche zonnepanelen (kortweg: PV) op de daken van de woningen en de diverse voorzieningen. Dit maakt onderdeel uit van het 5 MW PV-project, dat behalve in de gemeente Dijk en Waard voor 1,25 MW wordt gerealiseerd in de gemeente Alkmaar.

Hiernaast zijn om een CO2-emmissieneutrale wijk te verwezenlijken, enerziezuinige huizen gebouwd en drie windturbines geplaatst.

Het recreatiegebied gaat, naast bos en ecologische zones, uit ruim 75 hectare water met zwemkwaliteit bestaan. Naar verwachting zouden in 2012 de Stad van de Zon en het recreatiegebied Heerhugowaard-Zuid klaar zijn, maar de bouwwerkzaamheden liepen nog door tot begin 2016.

Opening van de wijk[bewerken | brontekst bewerken]

Openingshandeling door Koning Willem-Alexander

Op 23 september 2009 is de wijk officieel geopend door kroonprins Willem-Alexander. Na de opening maakte de prins een wandeling door de wijk.

Verwijzingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]