Stadhouderskade 1

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stadhouderskade 1
Stadhouderskade 1, Amsterdam
Locatie
Locatie Stadhouderskade 1
Amsterdam
Adres Stadhouderskade 1, 1054 ES Amsterdam
Status en tijdlijn
Oorspr. functie Hoofdkantoor Gemeentetram Amsterdam
Huidig gebruik kantoren
Start bouw 1922
Bouw gereed 1923
Architectuur
Bouwstijl Amsterdamse School
Bouwinfo
Architect Pieter Lucas Marnette
Erkenning
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 491984
Rijksmonumenten in Amsterdam-West
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het gebouw Stadhouderskade 1 is een symmetrisch ontworpen kantoorgebouw dat staat tussen de Stadhouderskade en de Singelgracht te Amsterdam-West.

Het pand werd in de jaren 1922/1923 in opdracht van de Dienst der Publieke Werken (PW) gebouwd als hoofdkantoor van de Gemeentetram. Architect Pieter Lucas Marnette, werkzaam bij PW, ontwierp het in de Amsterdamse Schoolstijl, die in directe omgeving vaker is toegepast. Beeldhouwer Hildo Krop ontwierp voor het gebouw een aantal kunstwerken.[1]

De Gemeentetram, na 1943 het Gemeentevervoerbedrijf Amsterdam (GVB), verliet het gebouw in 1983 waarna de Stadsreiniging erin trok. Dit gemeentelijk bedrijf bleef er tot 1990. Daarna werd het een particulier kantoorgebouw.

Het pand is van de bebouwing aan de Stadhouderskade het enige dat direct aan het water ligt, met de ingang op het zuidwesten. Alle andere gebouwen staan aan de andere kant van de straat met de ingang richting binnenstad. Ten zuidoosten van het gebouw ligt een deel van het Leidsebosje. Stadhouderskade 1 belemmert het zicht vanaf de Overtoom op de Singelgracht. Een vergelijking met het Station Amsterdam Centraal en het (geblokkeerde) uitzicht op Het IJ dringt zich op.

Zie de categorie Stadhouderskade 1, Amsterdam van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.