Stadhouderskade 1

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stadhouderskade 1
Stadhouderskade 1, Amsterdam
Stadhouderskade 1, Amsterdam
Locatie Stadhouderskade 1
Amsterdam
Oorspr. functie Hoofdkantoor Gemeentetram Amsterdam
Huidig gebruik kantoren
Start bouw 1922
Bouw gereed 1923
Bouwstijl Amsterdamse School
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 491984
Architect Pieter Lucas Marnette
Rijksmonumenten in Amsterdam-West
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het gebouw Stadhouderskade 1 bestaat uit een symmetrisch kantoor, dat ingeklemd is tussen de Stadhouderskade en de Singelgracht te Amsterdam-West.

Het gebouw werd gebouwd als hoofdkantoor van de Gemeentetram Amsterdam. Het is gebouwd in opdracht van de Dienst der Publieke Werken (PW) in de jaren 1922/1923. Architect Pieter Lucas Marnette, werkzaam bij PW, ontwierp daarbij een gebouw in de Amsterdamse Schoolstijl, een stijl die hier in de buurt vaker is toegepast. Hildo Krop ontwierp voor het gebouw een aantal kunstwerken.[1]

De Gemeentetram (sinds 1943 GVB), verliet het gebouw in 1983 waarna de Stadsreiniging het gebouw in gebruik nam. Dit bedrijf bleef hier tot 1990. Daarna kwam er een particulier bedrijf in en bleef de bestemming van het gebouw kantoor.

Het pand is voor wat betreft situering uniek aan de Stadhouderskade. Alle gebouwen aan die kade liggen vanuit de binnenstad gezien aan de buitenkant (west en zuid). Dit is het enige gebouw, dat aan de binnenkant ligt. Bovendien is de ingang gelegen op het zuidwesten ("naar buiten toe") , terwijl de rest van de gebouwen richting binnenstad "kijkt". Ten zuidoosten van het gebouw ligt een deel van het Leidsebosje. Het gebouw zorgt ervoor dat men van de Overtoom niet de Singelgracht kan zien. Een vergelijking met het Station Amsterdam Centraal en het (geblokkeerde) uitzicht op Het IJ dringt zich op.