Stadhouderskade 92

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stadhouderskade 92
Stadhouderskade 92 in december 2015
Stadhouderskade 92 in december 2015
Locatie Amsterdam
Huidig gebruik winkel, woningen
Architect onbekend
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Stadhouderskade 92 is een woon/winkelhuis, dat gelegen is aan de Stadhouderskade, de zuidoever van de Singelgracht in Amsterdam-Zuid, De Pijp.

De oorspronkelijke indeling van Stadhouderskade 92 is souterrain, beletage, bovenverdieping en zolder. Later is die indeling aangepast aan het gebruik.

Het gebouw is een opvallende verschijning aan de Stadhouderskade. Het eerste dat opvalt is dat het gebouw donker bijna zwart van uiterlijk is. Voorts is er geen baksteen te zien in de voorgevel, hij is geheel bepleisterd. Er zijn pilasters te zien met kapitelen. Op de pilasters en kapitelen van de eerste verdieping zijn daarbij voorzien van hoofden. Bij de oorspronkelijk versie was voorts het balkon nog voorzien van enige opstaande versieringen. Bovendien is het pand veel lager dan haar belendende panden., het lijkt er daarbij op, dat er “een verdieping is vergeten”. In de loop der jaren heeft het gebouw te lijden gehad van verbouwingen die het uiterlijk niet altijd ten goede kwamen. De balkonversieringen zijn gesneuveld. In de jaren twintig of dertig is een gevelsteen boven de entree geplaatst, deze is na 1982 verwijderd. De laatste jaren van de 20e eeuw was er een tapijthandel op de begane grond gevestigd en ook een bedrijf in allerlei vloeren. In 2015 opende een feel-good-winkel haar filiaal hier. Daarbij is de gevel van de begane grond in een lichtere tint geschilderd. In 2016 was een van de vier hoofden beschadigd.

Voor het gebouw geldt dat het niet meer gewijzigd mag worden, alleen een nieuwe bestemming mag nog aangegeven worden. Het pand wordt van belang geacht voor de architectuur, maar is geen gemeentelijk of rijksmonument.

Bijzonderheden:

  • in 1904 had hier de familie Kleene een telefoonaansluiting (3767),
  • van 1925 tot 1943 woonde hier de familie van kunstenaar Martin Monnickendam, die het gebouw of delen daarvan vastgelegd heeft in zijn kunstwerken; Monnickendam stond in 1943 op het punt om op transport te worden gezet naar een van de concentratiekampen, maar overleed vlak daarvoor; in 1931 werkte ook zijn dochter Ruth in haar beroep als restaurateur van weefsels en borduurwerken; hij maakte een ontwerp voor een van de plafonds, maar onduidelijk is of die schildering daadwerkelijk is aangebracht,
  • in 1946 vestigde Selma Joles (1907-1963) zich hier, een arts gespecialiseerd in reumatische ziekten, die verbonden was aan Mageen David Adom Beholland (hulpinstantie voor Israël) en de Nederlandse Zionistenbond Amsterdam; zij vluchtte in 1949 naar Israel in verband met een gewelddadige patiënt, zij was gedurende de Tweede Wereldoorlog Engelandvaarster,
  • het kantoor van het Nederlands Theater Centrum was hier enige tijd gevestigd; in 1978 Hans Sleeswijk theaterproducties.