Stadhuis (metrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stadhuis RET Metro
Een van de ingangen van het station, met op de achtergrond het stadhuis.
Een van de ingangen van het station,
met op de achtergrond het stadhuis.
Plaats Rotterdam
Afkorting Shs
Opening 9 februari 1968
Perrons 2
Perronsporen 2
Metrolijn  D  |  E 
Tramlijn 21 | 23 | 24
Vervoerder RET
Reizigers 8113 (2014)[1] per dag
Coördinaten 51° 55′ NB, 4° 29′ OL
Stadhuis (metrostation)
Stadhuis (metrostation)

Locatie van het metrostation

Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Stadhuis is een ondergronds metrostation in Rotterdam. Het station werd geopend op 9 februari 1968, tegelijk met de ingebruikname van de eerste Rotterdamse metrolijn, tegenwoordig metrolijn D geheten.

Station Stadhuis is gelegen onder de Coolsingel, vlak bij het Hofplein en het Stadhuisplein, direct voor het Rotterdamse stadhuis.

Het station in mei 2006.

Er kan worden overgestapt op:

Een van de uitgangen van het station leidt rechtstreeks naar de tramhalte in de middenberm van de Coolsingel.

Het station kent gescheiden perrons voor beide reisrichtingen, die bereikt kunnen worden via een stationshal, gelegen op de etage tussen de sporen en het straatniveau. De perrons maken aan hun noordelijke uiteinde een flauwe bocht, omdat de metrotunnel hier naar het westen afbuigt, in de richting van het Centraal Station. In 2000 werd het metrostation opgeknapt en kreeg het een moderner uiterlijk. Op de perrons werden aan het einde van de trappen kunstmatige watervallen gecreëerd. De zuilen tussen de sporen kregen een donkerrode kleur, maar in januari 2007 zijn deze opnieuw geverfd, in dezelfde grijze kleur als op station Beurs te zien is.

Metrostation Stadhuis bezat ook een aantal schuilkelders, voor de Koude Oorlog, als er gevaar dreigde. Veel van de schuilkelders zijn gesloopt, alleen de gang van het Stadhuis naar het metrostation is er nog wel. Door deze gang kon het gemeentebestuur makkelijker naar de schuilkelders, zonder over straat te hoeven gaan.